logo

Aktuelnosti

Одржана изложба славских колача у Влашкој

altУдружење "Од предака за будућност" организовало је трећу Изложбу славских колача у Дому културе у Влашкој. Ученици ОШ "Бора Лазић" из Влашке и КУД-а "Шумадија" наступили су у културно уметничком делу програма.

Изложба је ове године била обогаћена и допуњена учешћем појединаца и удружења који су представили рукотворине, јела и пића у духу традиције и обичаја нашег краја док су ђаци из школе "Бора Лазић" угостили вршњаке из Републике Српске, ученике ОШ "Пале".

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, отворио је изложбу у Влашкој.

- Поштовани домаћини, грађани Месне заједнице Влашка, уважени организатори, хвала вам на лепом дочеку и труду који сте уложили у организацију ове манифестације, која се већ трећи пут одржава у општини Младеновац. Велики број гостију и посетилаца знак је да је славски колач тема која буди инспирацију и развија машту. На наше задовољство, а у складу са потребом коју диктира савремени темпо живота, поред жена које се традиционално баве израдом и украшавањем славског колача, све је више и пекара које га производе по свим православним обичајима.

altЦењени гости са Пала, из Републике Српске, свима који сте у младеновачкој месној заједници Влашка пронашли и стекли трајне пријатеље, желим вам топлу добродошлицу и пријатан боравак. Поздрављам и подржавам сваки облик партнерства и пријатељства који доноси нека нова знања и искуства, развија јединство и разумевање. Желео бих да се у Младеновцу осећате као у свом родном граду.

Оно што бих у овом тренутку желео да нагласим је да је изложба славских колача, којој сваке године радо присуствујем, нови, јединствени и аутентични облик представљања умећа наших жена, које инспирацију за украсе на славском колачу налазе у свом окружењу.

Општина Младеновац је последњих година оријентисана на пољопривреду и туризам, као привредне гране, те није чудо што се на колачима претежно налазе птице, као симболи мира, грожђе - симбол плодних поља и воћњака, цвеће - духовна чистота српског народа. За здравље, напредак, благостање. Од освећења водице, првог чина којим почињу припреме за крсну славу, до славског колача, све има свој узвишени смисао и нарочито значење.

altСрпски домаћин овде и свуда у свету, славећи славу, одаје поштовање породичном свецу, а у исто време молитвено се сећа својих предака од којих је наследио породично име и традицију. То је права суштина и дубоки смисао српске славе. Славски колач, као симбол вере и породице, има тај значај да нас окупи и уједини око славске трпезе, у породичном миру и радости.

Још једном, честитам организаторима на оригиналној идеји и жељи да овај део српске традиције, у време које диктира убрзани темпо живота, сачува као највећу светињу и пренесе је младима, као што то српски обичаји и налажу. Честитам добитницима признања за најлепше украшене славске колаче, које је стручни жири зналачки оцењивао - рекао је Глишић.

.

.

alt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.