logo

Aktuelnosti

Данас гласање о Предлогу статута Београда

Данас гласање о Предлогу статута Београда
Одборници Скупштине града на данашњој седници ће одлучивати о Предлогу статута града Београда, предлозима одлука о изради неколико планова детаљне регулације, као и предлозима решења за разрешења и именовања руководилаца у јавним предузећима и службама чији је оснивач Град Београд.
Предлогом статута утврђује се исти положај за све општине, односно, укида се досадашња подела на градске и приградске општине. Њиме се мењају досадашње надлежности за вршење послова у областима просторног и урбанистичког планирања, изградње објеката и уређивања и коришћења грађевинског земљишта и стварају услови за спровођење јединствене урбанистичке политике и распоређивање средстава за уређивање земљишта и изградњу инфраструктурних објеката на целој територији града.
Нови статут предвиђа и децентрализацију послова за које је, на основу досадашњег искуства, оцењено да би их ефикасније и економичније могле обављати градске општине. У складу са тим на градске општине биће пренети послови одржавања комуналног реда, заштита животне средине, одржавање објеката дечјих вртића и школа, као и оснивање установа у појединим областима ради задовољавања потреба локалног становништва.
Скупштина града утврдила је 19. септембра Нацрт статута града и упутила га на јавну расправу, тако да ће у петак бити представљен и извештај са јавне расправе. Уставни закон за спровођење Устава Републике Србије и важећи Закон о локалној самоуправи предвиђају обавезу новоизабране скупштине јединице локалне самоуправе да, у року од 90 дана од дана свог конституисања, усклади статут са одредбама Устава и одредбама закона којима се уређује територијална организација републике, локална самоуправа и локални избори.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.