logo

Aktuelnosti

Продавци са зелене пијаце посетили општину

Продавци са зелене пијаце посетили општину

Незадовољни тиме што због предстојећег уређења зелене пијаце морају да пређу на нову локацију око осамдесет продаваца мешовите робе са зелене пијаце посетили су данас општину Младновац. У вишечасовном жучном разговору са Браниславом Јовановићем, председником општине Младеновац и Жарком Обрадовићем, замеником директора ЈКП "Пијаце – Младеновац", корисници тезги су се упознали са предлогом идејног решења зелене пијаце и изложили своје проблеме и замерке.

Основне замерке продаваца са пијаце односиле су се на то да предвиђени плато који је асфалтиран на "бувљој" пијаци није довољно простран да прими све оне који сада имају тезге са мешовитом робом на зеленој пијаци. Продавци су изразили своје незадовољство новим распоредом тезги на бувљаку као и предлозима за локацију будуће хале у којој ће радити.


– Ако је селидба на бувљак привремено решење мене интересује то трајно решење, јер ми под оваквим условима не продајемо робу него здравље. Лети на плус 40, а зими са два пара панталона. Младеновац нема традицију да људи иду далеко на пијац, већ да то буде негде ближе садашњој зеленој пијаци. Ако будемо отишли доле на "Црквенац" седамдесет посто ће да затвори тезге. Значи да та нова хала где би радили буде изграђена у што краћем периоду и на неком пристојном месту – рекао је један од продаваца.


Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац , рекао је да проблем који постоји мора да се реши.


– Сходно писму о намерама потписаном између наше општине и Грађевинске дирекције Србије направљено је идејно решење простора зелене пијаце. Оно што је сада основни проблем који мора да се уради је измена Плана детаљне регулације у делу где би се предвидело паркирање у подземним гаражама. Тако да целокупан простор зелене пијаце буде искоришћен за изградњу објеката и зелене пијаце која би се налазила унутар једног блока и била покривена бетонском плочом са травом на тој плочи која би служила као зеленило за следећи ниво.


Ова измена неће реметити суштину усвојеног плана. То значи да нова саобраћајница у облику слова " Г " пролази од Дома здравља кроз пијац и излази на објекат "ЕИ Ниша". Ова саобраћајница уједно оивичава прстен предвиђен за зелену пијацу. Зелена пијаца ће бити у средини, испод ње гараже, а око ње четири независна објекта за локале, стамбени и пословни простор. Предвиђено је да у подземној етажи поред паркирања буде простор и за хипермаркет тако да је и то могуће да се направи, а према жељама и потребама инвеститора.


Садашњи корисници тезги са зелене пијаце који продају мешовиту робу, чарапе, сапун, гаће, сардине и осталу робу од чега живе и хране породице планирано је да се преместе на нови плато код аутобуске станице. Простор је ограђен, асфалтиран, осветљен, а чуварска служба ће бити стално присутна.


Они ће бити ту привремено, надам се до јесени идуће године. До тада се мора наћи трајно решење бувљака. Један од предлога је да то буде до комуналног предузећа где се сада налазе КОМГРАП – ове бараке у којима се налазе избеглице. Ту би се изградила једна хала где би били смештени људи који продају своју робу. Ово је један од предлога и у договору са њима сигурно ћемо доћи до обострано прихватљивог решења – каже Јовановић.


Једна од главних замерки на данашњем састанку била је да нови плато на који треба привремено да се преселе није довољно велики.


– Основна ствар је да једноставно морају да се преселе и ту настају сви проблеми. Прихвата се та чињеница али ја разумем да је то за њих велики проблем јер су поред њих и купци навикли на њихова стара места. Свако ко има регистовану радњу мора добити тезгу и то је основни принцип. Нормално је да људи који немају регистровану радњу не би смели ни да буду на пијаци, али битно је да онај који има радњу мора да добије тезгу, а уверавање Управе пијаце је да има довољно тезги. Изричито кажем да када се продавци преселе на њихово место неће нико доћи. Очекујем да ће крајем ове и почетком наредне недеље пресељење бити завршено како би радови могли да почну – каже Јовановић.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.