logo

Aktuelnosti

Обележен Дан победе над фашизмом

altПолагањем венаца на спомен бисте народних хероја Милосава Влајића и Божидарке Дамњановић Кике, данас је у Младеновцу обележен 9. мај, Дан победе у Другом светском рату.

Венце су положили представници градске општине Младеновац, УБНОР-а, борачких организација и политичких странака. У име градске општине Младеновац, венац су положили Мирјана Ђорђевић, заменик председника градске општине Младеновац и Зоран Јоцић, члан Већа ГО Младеновац.

Други светски рат у Европи окончан је 9. маја 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Првих минута 9. маја безусловну капитулацију Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел. У име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, између осталих и у Југославији, до 15. маја.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о томе да је било између 50 и чак 80 милиона погинулих, од којих је цивила било између 38 и 55 милиона.

Тачни подаци о жртвама ни на подручју некадашње Југославије нису утврђени. Државна комисија бивше Југославије објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 особа, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

alt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2022.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.