logo

Aktuelnosti

"Дијалог" - гост Бранислав Јовановић

"Дијалог" – гост Бранислав ЈовановићГост Тање Дабић у јучерашњој емисији "Дијалог", ТВ Младеновац, био је Бранислав Јовановић, председник градске општине Младеновац. Јовановић је одговрао на питања везана за функционисање јавних предузећа, социјалние проблеме грађана, инфраструктурние радове и остале теме из живота општине Младеновац. Преносимо делове јучерашњег разговора.

Када грађани долазе код вас, која вам питања најчешће постављају ?

– Људи који долазе имају животне проблеме, од онога што је најважније за сваког човека – да има посао, до стамбених проблема. Комунални проблеми нису више толико изражени, бар у контакту са мном, јер ипак у Младеновцу је последњих година доста урађено, мада није још увек све завршено.

Прошле године сте упутили позив високо образованим људима. Са ланцом киосака "Футура Плус", такође је био покушај запошљавања. Колико се људи јавило и какав је био одзив ?

– Пре свега морамо да разлучимо шта су надлежности општине. Ово о чему сада причаму није надлежност општине, али ипак о томе мора да се води рачуна. Нарочито око запошљавања људи који имају факултетске дипломе и који дуго чекају на посао. Направили смо базу података и покушавамо да појединачно решимо проблем сваког од тих младих људи. Иде јако тешко јер нових радних места нема. Надам се да ће исход ипак бити позитиван, јер не желим да се дешава да на бироу имате лекаре, а да у Дому здравља и Хитној служби налетите на "вакум" где је лекар отишао у Београд са пацијентом, а овај који треба да дође негде је на спрату. Наравно, не само људи са факултетом већ сви морају имати своје радно место и мора му се дати могућност да заради неки динар. Надам се да ова криза неће дуго трајати.

Незапосленост је довела до тога да се отварају СОС маркети по Србији. Дошло је до састанка са вама и када ће се таква продавница отворити и код нас ?

– СОС Маркети не схватам као нешто што је узрковано великом стопом незапослености. То схватам као причу да се марже коју трговци имају спусте на ниво који је далеко пристојнији него што је сада. То значи да производи које сви купујемо буду дупло јефтинији. Отварањем "ДИС" – а то је донекле постигнуто, тренутно траје израда пројектне документација за изградњу другог хипермаркета на улазу у Младеновац. Ставарањем те конкуренције доћићемо до нижих цена. Нормално, да ће због тога власници малих продавница осетити тај проблем јер спуштањем цена они не могу да издрже ту конкуренцију, али свуда у свету траје тај процес и они су упућени на удруживање и стварање већих групација које им стварају могућност да јефтиније дођу до производа.

На то је реаговала и Унија послодаваца који кажу да нису задовољни отварањем СОС и хипер маркета јер ће то њима угрозити посао.

– Младеновац је општина са 60.000 становника и ипак интерес већине људи је да купе јефтинији производ. Жао ми је али они морају нешто да промене у пословању, а једини начин је удруживање мањих продавница и ставарње јаче групације.

Ко ће највише да осети смањење општинског буџета ?

– Сигурно ће буџет општине Младеновац бити смањен. Било је прича да ће Градски буџет преко којег се ми финасирамо бити смањен за 4 милијарде, последња прича је 6 милијарди. Све то ће одразити и на нашу општину јер одређена сума новца неће доћи. Сам градоначелник је покренуо причу да се прво смање плате и да се плате у свим општинама изједначе и да одговарајућа стручна спрема и радна места у локалним самоуправама имају одговарјућу плату. На срећу општина Малденовац је увек била коректна у таквим пословима. Не само моје плата, већ и плата других запослених у општини је међу најнижим од свих београдских општина где има примера да су зараде и дупло веће. То само показује да се у нашој општини домаћински радило, не само сада него и раније. И таква плата ће се смањивати од 1. маја и у општини Младеновац све у циљу смањења потрошње. Очекујем да ће се наш буџет смањити за око 100 милиона, постоји обећање градоначелника за општине као што је наша да ће то бити занемарљиво. Било би веома незахвално да сада кажем да се нешто неће урадити, нарочито мислим да две велике инвестиције, реконструкција надвожњака и завршетак комасације на подручју Марковца. Нама предстоји реформа јавних предузећа што би се огледало у томе да најпре Скупштини града пренесемо оснивачка права на Спортски центар и да она даље брине о томе. Доста новца је уложено али временом метална конструкција је нагрижена и дошло је до пропадања носача који носе велике стаклене површине. Ми то сами не можемо поправити са средствима којима располажемо. Друга велика ствар је ЈКП "Младеновац" које је превелико и мора доћи до рационализације и стварања мањих, независних целина што доводи до уштеде и нижих цена.

Колико сте задовољни радом јавних предузећа ?

– Све може да буде боље. Морамо мењати ствари, а ствари ће се преоменити само новом организацијом. Има проблема и у општини, да не помињем само јавна предузећа. Од када сам постао председник општине увек сам се трудио да се са људима са којима сарађујем договорим, да пронађемо начин решавања проблема. Међутим, после овог периода ја сам схватио да се вртимо у круг. Променио сам причу, јер ако ја треба да дајем одговор и на лепа и на ружна питања, и овде и на улица, онда стварно више немам времена да се са својим сарадницима објашњавам шта и како треба да се ради. Много се брже и ефикасније мора радити. Проблем који може да се реши у току дана, мора да се реши тај дан. Прихватам кривицу на себе што то нисам раније тако учинио али стварно више не могу овако да радим. Док будем председник тражићу да се ради брже и ефикасније, па ако неко то не буде хтео да прихвати има различитих начина. Ако десет пута кажем да се нешто уради, а то се не уради онда је све јасно. Ако председник треба да гледа да ли су чисте улице, контејнери и слично онда стварно треба да одем кући. Пошто још увек не желим да одем са овог места, упркос причама, ја ћу се потрудити пре него што одем, да оде још неко са мном. Ако неко не жели да ради, у овом тренутку постоји бар 50 људи са дипломама који тај посао желе да раде.

Да ли су радници схватили приликом приватизације шта доноси прелазак са једног система власништва на други ?

– Када је почело мењање система 2000. година у једном разговору са ондашњим директором "Прогреса", Обрадовићем, постаљено је питање колико вреди "Прогрес". Он ми је одговорио да то много вреди, хале и постројења, - а ја сам му одоговорио да не вреди ништа. Зато што "Прогрес" није зарадио ни динар. Стање Од `90 до 2000. године је узрок овога где сада живимо. Са технологијом које је застарела и са великом радном снагом код нас су се правили производи чија израда је била скупља од продајне цене. Мени је жао што се то десило. Жао ми је што само председник општине у којој не могу да променим такве ствари. Било ко да је на мом месту имао би исту причу. Знам ко је куповао, знам какви су људи дошли до новца али то је проблем државе и много пута сам критиковао и рад полиције и судства. Лаж је да смо ми индустријски град и треба да схватимо да је наша снага у пољопривреди и туризму, минералној води која се некада продавала и флаширала. Жао ми је што припадам систему који још није променио законе да локална самоуправа нема имовине, тако да општина не може да направи фабрику за флаширање воде и да запосли много људи, али верујем да ће се и то једног дана десити.

Општински одбор ЛДП – а упутио је захтев за доступности информација од јавног значаја у вези чишћења снега. Њима је спорно та два милиона која су утрошена за тај посао.

– Када је снег почео да пада и када људи нису могли да оду код лекара, све расположиве снаге које су постојале ангажоване и договорено је ко ће да покрива који правац. ЈКП "Младеновац" није било способно да само све одради и магистралних, регионалних путева и локалних путева. Постоји ценовник колико то кошта и који је одобрен од стране "ДИП" – а. Тај ценовник је исти као и у Београду. Нико не пита колико је ко радио, колико је екипа било на терену. У Шепшину су сметови били два метра. Људи су радили и ја бих волео да није пао снег јер би тај новац остао у оквиру општине и могао да се искористи за нешто друго. Део који је радио господин Блажић је око 2 милиона, а цела зимска служба је коштала око 11 милиона. Оно што је истина је да је посао одрађен. Онај ко мисли да није мораће то да докаже. Ако у саопштењу пише да ће експерти ЛДП – а да утврде то нека им је са срећом. Путеви су били проходни и нисмо чекали да дође неко из Београда и то одради.

Шта ће бити са реновирањем и изградњом зелене пијаце ?

– Уговор са Грађевинском дирекцијом Србије и Писмо о намерама је потписано још прошле године, идејно решење је урађено, решавају се имовински односи. Оно што је укочило целу причу на шта очекујемо ових дана коначлан одговор, јесу проблеми унутар саме Грађевинске дирекције Србије. Они имају одређени вишак новца који је служио за инвестиције али због стања у држави и недостатка новца, држава има намеру да тај вишак преусмери на нешто друго. Мени би био жао да се то деси али живот иде даље. У договору са ЈКП "Пијаце – Младеновац" имамо договор да уколико ова прича са Грађевинском дирекцијом не заживи да сами кренемо даље у изградњу. Сами нећемо моћи да направимо онако како је замишљено али покушаћемо да завршимо посао.

Колико се општина бави младима. Имамо проблем наркоманије, 67 пакетића марихуане је пронађено иза школског дворишта. Каква је сарадња са полицијом ?

– Договор са садашњим начелником који је кренуо да то решава постоји договор да имамо један период после којег би требало да се виде резултати. Проблем наркоманије није решен, онај део у нашој надлежности, превенција – ми смо то покренули. Међутим, мора постојати и репресија да људи који продају дрогу у Младеновцу морају бити јасно означено и ко стоји иза њих и морају трпети санкције. То је проблем и на нивоу Београда и Србије.

Имамо проблем и са псима луталицама ?

– Имате људи који воле животиње и оне који их не воле. Ја припадам овој првој групи, али то ми не даје за право да не решавам овај проблем. Шинтерска служба је била у граду скоро и одређени број животиња је однешен из града. Оно што смо ми урадили је да правимо азил за те животиње, али грађани морају схватити да улице не могу бити без животиња. Стерилисани пси, не агресивне, очишћене од паразите морају бити враћене на улицу. Агресивни пси који нападају пролазнике морају бити склоњени са улице и њима није ту место.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.