logo

Aktuelnosti

Образовање неће трпети због смањење буџета


Предлогом ребаланса буџета општине Младеновац који је последица смањења буџета града Београда доћи ће и до смањења прилива новца у младеновачку општинску касу. Значајан део средстава који стиже из Београда биће ускраћен, а добар део планова мораће да сачека неке боље дане. Драгана Лукач, члан Општинског већа за управу и образовање, каже да буџетска средства намењена образовању неће бити дирана.

– Када је у питању образовање није дошло до буџетског смањења јер је ово област која је осетљива с обзиром да је увек мало колико год да се додели. Тако да ћемо остати на истим позицијама. На жалост, неки од наших планова за ову годину неће бити реализовани и ту мислим пре свега на Клуб за децу и омладину који је требао да буде бесплатан Интернет кафе за децу за коришћење компјутера. Разлог је тај што тренутно немамо одговарајући простор али та средства ће бити пребачена на ставку за ученичке пројекте где већ имамо доста захтева, а током ове године имаћемо довољно новца да помогнемо све ђачке радове – објаснила је Лукачева.

Она је најавила да ће уз помоћ Општине Младеновац, двадесеторо деце из основне школе у Великој Крсни учествовати у пројекту "Здрава генерација – успешна нација". Они ће ићи почетком августа у међународни летњи камп који је намењен промоцији здравог живота, заштити околине и превенцијом коришћења наркотика.

– Недавно смо свим "вуковцима" из наших основних школа доделили награде, а ребалансом смо успели да обезбедимо новац за куповину књига и за одликаше наших средњих школа, упркос томе што праћење средњошколског образовања није више у нашој надлежности – каже Драгана Лукач.

Према њеним речима у току су јавне набавке за десетак основних школа за шта су пребачена средства из Секретаријата за образовање, а да општина спроводи ове набавке те да је сарадња са школама врло добра.

Још један битан пројекат који се спроводио до пре две године поново ће овог лета заживети. Наиме, у сарадњи са ромским организацијама, Општинa ће финасирати припремну наставу за децу ромске националности који треба да крену у основну школу.

– Како та деца не похађају припремну наставу њихови резултати су у почетку врло лоши што изазива разне предрасуде. Ова настава је важна јер доста њих чак и не говори српски језик, а крајем августа моћи ће да науче бар елементарне ствари које ће им олакшати праћење наставе. По списку који имам тренутно се ради о 56 деце којима је потребна ова настава, а у току наредних дана ћемо ову евиденцију окончати – каже Лукачева.

Она се осврнула и на недавно окончани пријемних испити за средње школе. Према њеним сазнањима из разговора са директорима нигде није било проблема и пожелела свим будућим средњошколцима са остваре своје уписне жеље.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.