logo

Aktuelnosti

,,Moja škola" - učenje na daljinu, podrška nastavi

alt

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će se nastava za učenike osnovnih škola emitovati na kanalu RTS 3, a nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola na platformi RTS Planeta u odeljku "€žMoja škola" što im omogućava da samostalno upravljaju vremenom i ponavljaju gledanje.
Učenici osnovnih škola, ukoliko propuste emitovanje neke nastavne jedinice na TV kanalu ili imaju potrebu da je poslušaju ponovo, to će moći da učine takođe na platformi RTS Planeta.
Svi mobilni operateri će protok interneta ka RTS Planeti učiniti besplatnim, kako bi se učenicima omogućio neograničen i nesmetan pristup nastavnim sadržajima.

Raspored emitovanja nastave se nalazi na sajtu:  https://rasporednastave.gov.rs/ a učenici/nastavnici/roditelji mu mogu pristupiti i preko sajta Ministarstva prosvete i svojih škola (svuda su postavljeni baneri koji vode na taj sajt).
Obezbeđen je i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju 011/73-50-557, koji će biti dostupan u periodu 8 do 18 sati, za sva pitanja u vezi učenja na daljinu.
Obezbeđena je i Viber zajednica Moja škola, kojoj roditelji i učenici mogu pristupiti preko adrese:Â  https://vb.me/MojaSkola.

Ministarstvo prosvete je sačinilo detaljno uputstvo koje će biti poslato svim školama sa instrukcijama u vezi pružanja podrške učenicima dok traje učenje na daljinu.

Bez obzira na to što je država na nacionalnom nivou obezbedila emitovanje nastave, od nastavnika se očekuje da sa svojim odeljenjima budu u komunikaciji radi podsticanja dece da prate emitovanje nastave, zadavanja domaćih zadataka, provere znanja, dodatnih objašnjenja, itd.

U svrhu dodatne podrške nastavnicima i učenicima uspostavljena je i nacionalna platforma mojaskola.gov.rs na kojoj će se nalaziti zadaci i materijali za svaku nastavnu jedinicu.
Nastavnicima su sačinjena i uputstva za korišćenje različitih rešenja za realizaciju komunikacije i razmenu informacija sa učenicima, a nastavnici koji u svojoj praksi već koriste različite onlajn i virtuelne modele komunikacije i izvođenja nastave sa učenicima se svakako ohrabruju da te modele nastave da koriste.

Roditeljima se takođe upućuje apel da svoju decu ohrabruju i podrže u praćenju nastave koja se emituje.
Nastavom koja je planirana da se emituje planirano je da se obuhvati:

- Za osnovne škole od 1. do 4. razreda se obuhvata srpski, matematika i svet oko nas (priroda i društvo u 3. i 4.). Od 5. do 8. se za svaki razred povećava obim obuhvatanjem i geografije, biologije, istorije, fizike i hemije. Važan aspekt nastave za osnovce čini i emitovanje spotova za podsticanje fizičke aktivnosti, zdravih stilova života i različitih pedagoških poruka.

- Za gimnazije opšte obrazovne predmete (srpski i matematika), fiziku, hemiju, istoriju i geografiju

- Za srednje stručne školeÂÂ   sve opšte predmete kao za gimnazije, uz opšte stručne predmete za različita područja rada (imamo ih 15)

Ovako organizovanom nastavom na daljinu uz podršku škola, učitelja, nastavnika i profesora, ali i roditelja, postići ćemo da učenici nastave da dobijaju kvalitetno obrazovanje i tokom perioda kada su škole zatvorene, što će podrazumevati i manje časova koje ćemo kasnije morati da nadoknađujemo.
(RTS je pružio značajnu podršku realizaciji ovog projekta stvljajući na raspolaganje svoje kanale, ljudske resurse, 4 studija za snimanje sadržaja. Podršku su pružili i mobilni operateri Telenor, VIP i Telekom).

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.