logo

Aktuelnosti

Европа у октобру одлучује о "Беовозу"


Европске банке за обнову и развој (ЕБДР), ће 20. октобра донети одлуку о одобравању кредита од 35 мил ЕУР за модернизацију градског железничког саобраћаја у Београду. Како је наведено на сајту www.ebrd.com та финансијска институција намерава да модернизацију београдске железнице финансира заједно са Европском инвестиционом банком која би такође требало да обезбеди кредит од 35 мил ЕУР. Укупна вредност пројекта процењена је на 88,5 мил ЕУР.

Модернизација београдског жележничког саобраћаја, навео је кредитор, укључиће и трансформацију оператера београдске железнице "Беовоза", у власшништву "Железница Србије", у заједничко предузеће у већинском власништву Града Београда.

"Железнице Србије" и Град Београд потписали су у јуну споразум о унапређењу железничког саобраћаја у Београду којим је предвиђено да се за највише шест година у железнице у Београду уложи 109,9 мил ЕУР. Тада је речено да ће Београд обезбедити око 30 мил ЕУР за унапређење железничке инфраструктуре, док ће се око 80 мил ЕУР за набавку 20 електро-возова обезбедити из међународних кредита.

Градоначелник Београда Драган Ђилас пре два месеца изјавио да би у року од годину дана железницом требало да се повежу Батајница и Панчевачки мост, преко станице Прокоп. Ђилас је најавио и да ће у року од четири године у оквиру пројекта железницом бити повезани и Рипањ, Младеновац и Лазаревац, укључујући и друга приградска насеља попут Гроцке, Сопота и Барајева.

  • Datum kreiranja: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.