logo

Aktuelnosti

Izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije na teritoriji gradske opštine Mladenovac(izveštajni period 31.3.2020. – 16.4.2020.)

alt

U izveštajnom periodu (1.4.2020. - 16.4.2020.) Štab za vanredne situacije na teritoriji gradske opštine Mladenovac održao je ukupno dve sednice u okviru kojih je doneo dve odluke. Istovremeno, u ovom periodu na dnevnom nivou postupano je u skladu sa naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije i drugih republičkih organa s čim u vezi je komandant Štaba za vanredne situacije doneo jednu naredbu.

1.4.2020.
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo deset ekipa volontera, koje su podelile 960 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 292.
-U toku dana angažovano je ukupno 64 volontera.
-Društvo pčelara à ¢€žKosmajà ¢€œ doniralo je Štabu za vanredne situacije doniralo je 57 kilograma meda i 71 bočicu propolis kapi.

2.4.2020.
-U skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne . G-Broj: 82-2429 od 1.4.2020. Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac napravio je plan dezinfekcije objekata i stambenih zgrada na teritoriji gradske opštine Mladenovac.
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo deset ekipa volontera, koje su podelile 819 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 307.
-U toku dana angažovano je ukupno 68 volontera.

3.4.2020.
-Po dobijanju naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije , G- Broj: 82-2444 od 3.4.2020. godine, organizovan je sastanak sa predstavnicima Domova za stara lica na teritorije gradske opštine Mladenovac. Po zaključcima sa ovog sastanka, Štabu su dostavljeni podaci o kapacitetima, trenutnom broju korisnika i broju raspoloživih lekara i medicinskog osoblja. Takođe, domovi su u obavezi da dva puta nedeljno dostavljaju izveštaje o stanju koji se prosleđuju Gradu Beogradu. Redovno se prati epidemiolška situacija u ovvim ustanovama, a Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac dostavio je ovim ustanovama pomoć u vidu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
-Nastavljena je dezinfekcija javnih površina i objekata u mesnim zajednicama: Velika Ivanča, Pružatovac, Međulužje, Jagnjilo, Velika Krsna, Kovačevac, Koraćica, Selters, Amerić, Vlaška, Senaja, Šepšin, Granice, Dubona, Rabrovac, Markovac, Rajkovac i Selo Mladenovac.
-Pripadnici Policijske stanice Mladenovac i volonteri Crvenog krsta pružali su pomoć penzionerima tokom jutarnje kupovine od 04 do 07 časova. Volonteri su najstarijim sugrađanima dezinfikovali ruke sredstvom za dezinfekciju pre i posle korišćenja bankomata i preuzimanja novčanih sredstava kako bi im obezbedili zdravstvenu sigurnost
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo deset ekipa volontera, koje su podelile 680 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 259.
-U toku dana angažovano je ukupno 52 volontera.

4.4.2020.
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo deset ekipa volontera, koje su podelile 804 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je151.
-U toku dana angažovano je ukupno 52 volontera.
-Nastavljena je dezinfekcija javnih površina i prilaza važnijim objektima u gradu, najvećim malo prodajnim objektima i drugim trgovinama, Crkvi, zgradi opštine, zgradi Suda, Policije, Domu zdravlja, Bolnici, RFZO i drugim važnijim objektima. Takođe, dezinfikovane su najprometnije saobraćajnice i prilazi domovima za stara lica i Gerontooškom centru.
-U Mladenovcu je počela podela dezinfekcionog sredstva koje građani mogu koristiti za dezinfekciju površina. Kanister sa već pripremljenim rastvorom natrijum-hipohlorita nalazi se na platou ispred Sportsko-rekreacionog centra à ¢€žLjubomir Ivanović-Gedžaà ¢€œ i dopunjavaće se redovno. Dezinfekciono sredstvo nije moguće preuzeti tokom trajanja policijskog časa.

5.4.2020.
-U skladu sa najnovijim merama Vlade Republike Srbije, Zelena i Robna pijaca, koje se nalaze u sastavu JKP à ¢€žPijace Mladenovacà ¢€œ, prestale su sa radom. Kako bi u novonastalim okolnostima pomogli svojim korisnicima, a građanima Mladenovca omogućili da se i dalje snabdevaju robom kod svojih prodavaca, mladenovačke Pijace pokrenule su novi način snabdevanja sugrađana.
-Sve podatke građani mogu da vide na sajtu sajtu i Fejsbuk stranici Opštine, kao i na sajtu JKP à ¢€žPijace Mladenovac:  https://pijacemladenovac.rs/
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo deset ekipa volontera, koje su podelile 293 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 28.
-U toku dana angažovano je ukupno 5 volontera.

6.4.2020.
-Nastavljena dezinfekcija ulaza stambenih zgrada u mesnim zajednicama Centar, 25. Maj i Drapšin. Ukupno je dezinfikovano 63 ulaza. U navedenim delovima grada, pored ulaza, istovremeno su dezifikovani i prilazi prodavnicama.
-Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac obezbedio je beskontaktne merače telesne temperature nemačkog proizvođača à ¢€žGerathermà ¢€œ koji su namenjeni potpuno bezbednom, higijenskom, brzom i pouzdanom merenju temperature.
U cilju prevencije širenja zaraze Kovid 19, tri toplomera obezbeđena su za službe mladenovačkog Doma zdravlja i po jedan za Specijalnu bolnicu za interne bolesti, Javno komunalno preduzeće à ¢€žMladenovacà ¢€œ, Gerontološki centar Mladenovac, Dom za smeštaj i negu odraslih i starijih osoba à ¢€žSveti Nikolaà ¢€œ i Dom za stare osobe à ¢€žLugà ¢€œ.
-Broj poziva u kol centru bio je 222.
-U toku dana angažovano je ukupno 52 volontera.
7.4.2020.
-Komandant Štaba za vanredne situacije Gradske opštine Mladenovac uručio je pakete zaštitne opreme predstavnicima Gerontološkog centra, Doma za stare osobe à ¢€žLugà ¢€œ i Doma za smeštaj i negu odraslih i starijih à ¢€žSveti Nikolaà ¢€œ.
-Pakete je obezbedio Gradski štab za vanredne situacije, a u njemu se nalaze sredstva za higijenu, dezinfekciona sredstva i drugi materijal koji je neophodan za kvalitetno održavanje higijene u staračkim domovima. Štab za vanredne situacije Gradske opštine Mladenovac obezbedio je za ove ustanove zaštitne maske i rukavice, kao i beskontaktne merače temperature, sve u cilju prevencije širenja virusa Kovid 19.
-U okivru redovne dezinfekcije tretirano je još 60 ulaza stambenih jedinica u mesnoj zajednici 25. Maj
-Broj poziva u kol centru bio je 166.
-U toku dana angažovano je ukupno 54 volontera.

8.4.2020.
-Po planu koji je doneo specijalni operativni tim za suzbijanje zaraznih bolesti ulazi se u drugu fazu dezinfekcije ulica, javnih površina i ulaza u stambene jedinice. Tretirane su površine u Drapšinu i Tozinom voću, u ulicama Mihaila Milovanovića, Radničkoj, Dimitrija Tucovića, Vuka Karadžića, Kneza Lazara, Janka Katića, Šarplaninskoj i Savića Mlin. Dezinfikovano je 46 ulaza u MZ à ¢€ž25. Majà ¢€œ
-Humani Mladenovčani odazvali su se u velikom broju akciji dobrovoljnog davanja krvi koju su u Mladenovcu organizovali mladenovački Crveni krst i Institut za transfuziju krvi Srbije. U akciji je prikupljeno ukupno 79 jedinica krvi jer, iz zdravstvenih razloga, jedanaestoro građana nije bilo u prilici da da krv. Više od 20 policijskih službenika zaposlenih u Policijskoj stanici Mladenovac priključilo se akciji dobrovoljnog davanja krvi.
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo pet ekipa volontera, koje su podelile 46 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 167.
-U toku dana angažovano je ukupno 55 volontera.

9.4.2020.
-Štab za vanredne situacije na teritoriji gradske opštine Mladenovac dao je pozitivno mišljenje na Predlog odluke o organizaciji i radu gradske opštine Mladenovac u ratnom i vanrednom stanju koje je sačinila Služba za poslove odbrane, civilne zaštite i vanrednih situacija Uprave GO Mladenovac. Isti predlog odluke usvojilo je Veće gradske opštine Mladenovac.
-Nastavlja se dezinfekcija ulica i trotoara, kao i ulaza u stambene objekte. Tretirane su ulice Smederevski put, Dalmatinska, Put Lukića, Makedonska, Kosmajska, Milutina Milankovića, Slavka Manojlovića, Kralja Petra Prvog i Kraljice Marije. Dezinfikovani su ulazi stambenih jedinica u MZ à ¢€ž25. Majà ¢€œ i à ¢€žBataševoà ¢€œ, ukupno 45 ulaza.
-Broj poziva u kol centru bio je 171.
-U toku dana angažovano je ukupno 53 volontera.

10.4.2020.
-Volonteri Crvengo krsta u jutarnjim satima pružali su pomoć najstarijim sugrađanima. Dezinfikovali su im ruke pre i posle preuzimanja novčanih sredstava na bankomatima.
-U nastavku dezinfekcije ulaza stambenih jedinica tretirani su ulazi u MZ à ¢€žBataševoà ¢€œ, ukupno 37 ulaza, kao i ulice Šarplaninska, Janka Veselinovića, Milutina Milankovića, Crkvena, Slavka Manojlovića, Vladimira Ćorovića i Momčila Živojinovića
-Volonterski servis nastavio je podelu paketa penzionerima čija penzija iznosi manje od trideset hiljada dinara. Na terenu je bilo pet ekipa volontera, koje su podelile 60 paketa.
-Broj poziva u kol centru bio je 133.
-U toku dana angažovano je ukupno 52 volontera.

11.4.2020.
-Dezinfekcionim sredstvima tretirane su gradske ulice sa pripadajućim pešačkim komunikacijama u ulicama Janka Katića, Aleksandra Obrenovića, Kosmajksoj, Smederevski put i Dalmatinskoj.
-Broj poziva u kol centru bio je 22.

12.4.2020.
-Broj poziva u kol centru bio je 8.

13.4.2020.
-Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac stavio se na raspolaganje rukovodstvu Instituta za rehabilitaciju à ¢€žSeltersà ¢€œ za vreme trajanja lečenja zdravstvenih radnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, njih devedesetoro kod kojih je dijagnostikovano prisustvo virusa, koji su smešteni u ovaj Institut. Štab za vanrdne situacije obezbedio je vodu, sokove i devedeset paketa slanih i slatkih grickalica koji su svakom od njih dostavljeni u skladu sa svim propisanim merama zaštite.
-Nastavlja se dezinfekcija ulaza stambenih jedinica u MZ à ¢€žCenatrà ¢€œ, ukupno 31 ulaz.
U okviru redovne dezinfekcije javnih površina, sredstvima su tretirane pristupne i interne saobraćanice u domovima za stara lica:
- Ulica Filipa Filipovića i saobraćajnie u okviru Gerontološkog centra u MZ à ¢€žSeltersà ¢€œ
- Ulica Brestovačka i saobraćajnice u okviru Doma za stara lica à ¢€žLugà ¢€œ u MZ à ¢€žKovačevacà ¢€œ.
- Zlatiborska ulica i saobraćajnice u okvuuru Doma za stara lica à ¢€žSveti Nikolaà ¢€œ u MZ à ¢€žRajkovacà ¢€œ
Takođe, obavljena i dezinfekcija pristupnih i internih saobraćajnica Inistituta za rehabilitaciju à ¢€žSeltersà ¢€œ i Specijalne bolnice za interne bolesti,a tretirani su i prilazi većim trgovinskim objektima u gradu
-Broj poziva u kol centru bio je 148.
-U toku dana angažovano je ukupno 20 volontera.

14.4.2020.
-Nastavlja se dezinfekcija ulaza stambenih jedinica u MZ à ¢€žCentarà ¢€œ, ukupno 36 ulaza
-Broj poziva u kol centru bio je 112.
-U toku dana angažovano je ukupno 18 volontera.

15.4.2020.
-Dezinfikovano 35 ulaza u stambene objekte u MZ à ¢€žCentarà ¢€œ
-Broj poziva u kol centru bio je 123.
-U toku dana angažovano je ukupno 21 volontera

16.4.2020.
-Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac, po prijemu zahtgeva Doma za smeštaj starih lica à ¢€žLugà ¢€œ, u saradnji sa Crvenim krstom Mladenovac, obezbedio je i dostavio ovom Domu 15 kreveta, 30 dušeka i 30 jastuka za smeštaj lekarskog osoblja ove ustanove, u cilju omogućavanja potpunog karantina u narednih 15 dana.
-Po zahtevu Doma zdravlja Mladenovac, Štab za vanredne situacije obezbedio je za zaposlene u ovoj ustanovi i dostavio im 100 mantila i 100 zaštitnih odela.
-U Kovid ambulantu Doma zdravlja Mladenovac, od 17. marta, kada je počela sa radom, do danas, javilo se 453 pacijenta. Test na prisustvo virusa Kovid19 urađen je kod 64 pacijenta, od čega je četrdeset pacijenata imalo negativan nalaz, a njih dvanaestoro bilo je pozitivno na virus. Od pomenutih dvanaest pacijenata, petoro je već otpušteno sa bolničkog lečenja, dok za dvanaest pacijenata još nisu stigli rezultati.
-Po evidenciji Portala otvorenih podataka Republike Srbije, dvadeset sedam osoba koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Mladenovac zaraženo je virusom Kovid 19, od čega se petnaest nalazi na evidenciji Portala otvorenih podataka Republike Srbije, primljeni u zdravstvene centre pre 17. marta, imaju blagu kliničku sliku ili očekuju drugi kontrolni nalaz. Ovi pacijenti nisu prošli kroz Kovid ambulantu Doma zdravlja Mladenovac, a neki od mogućih razloga su zato što su došli iz inostranstva, već su se nalazili u medicinskim centrima, zato što se radi o medicinskim radnicima ili zato što samo imaju prebivalište na teritoriji naše opštine a žive van teritorije GO Mladenovac.
-Prosek godina osoba koje su zaražene virusom Kovid 19, a koji su se javili u ambulantu Doma zdravlja Mladenovac je 41 godina. Najstariji pacijent ima 72 godine, izlečen je i ima negativan nalaz, najmlađi pacijent ima 5 godina, nema simptome i nalazi se pod nadzorom lekara.
-U poslednjih nekoliko dana smanjuje se broj pacijenata sa respiratornim simptomima koji se javljaju u Kovid ambulantu Doma zdravlja Mladenovac. Uprkos tome, biće povećan broj urađenih briseva zbog kontrolnih pregleda onkoloških bolesnika, trudnica koje se pripremaju za porođaj i kontrolnih briseva pacijenata koji su smešteni u Institut za rehabilitaciju Selters.
-U Institut za rehabilitaciju Selters smešteni su zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, njih devedesetoro kod kojih je dijagnostikovano prisustvo virusa.
-Prema informacijama iz Kovid ambulante Doma zdravlja Mladenovac, jednom od pacijenata koji se nalazi u Institutu za rehabilitaciju Selters već je urađen kontrolni bris koji je negativan i taj pacijent biće otpušten. U narednim danima biće urađen kontrolni test za 60 lica koja su smeštena u Institutu za rehabilitaciju Selters.
-Kovid ambulanta Doma zdravlja Mladenovac radiće svakog dana i za vreme trajanja Uskršnjih praznika od 08 do 18 časova.
-Sledeći izveštaj Kovid ambulante biće prosleđen Štabu za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac prvog radnog dana nakon Uskršnjih praznika.
-Dezinfikacionim sredstvima tretirane su interne saobraćajnice u domovima za stara lica i Gerontološkom centru. Takođe, dezinfekijca površina izvršena je i na prilazima Instituu za rehabilitaciju à ¢€žSeltersà ¢€œ i Specijalnoj bolnici za interne bolesti.
-Broj poziva u kol centru bio je 84.
-U toku dana angažovano je ukupno 21 volontera.

ZAKLjUČAK

-Kol centar primio je ukupno 2397 poziva građana; građanima je podeljeno još 800 paketa prema kriterijumima: starost preko 65 godina, penzioneri socijalno ugrožena lica, samohrani roditelji, lica bez primanja i sl. građanima koji su pomoć zatražili putem Kol centra ili preko poverenika civilne zaštite. Usluge volontera (donošenja paketa hrane po porudžbini i isporuke lekova) naši sugrađani koristli su više od 500 puta.
Penzionerima koji imaju primanja manja od 30000 po spisku Centra za socijalni rad Grada Beograda, podeljeno je 8436 paketa koje je obezbedio Grad Beograd.
-Pripadnici MUP RS PS Mladenovac je u izveštajnom periodu otkrili su tri krivična dela iz člana 248. Krivičnog zakona i 46 prekršaja kršenja mera zabrane kretanja.
-Centar za socijalni rad à ¢€“ odeljenje u Mladenovcu organizovao je dostavljanje obroka iz narodne kuhinje licima starijim od 65 godina i licima koja nisu u mogućnosti da preuzimaju obroke, niti imaju treće lice koje bi im dostavilo obroke.
-Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac u izveštajnom periodu izdao je 65 potvrda za kretanje građana u vreme zabrane kretanja a za potrebe nege građana i pomoći u kući po ovlašćenju Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.
-Prema izveštaju Doma zdravlja Mladenovac, epidemiološka situacija je stabilna, recepti se prepisuju pozivom na broj telefona 8241591 i elektronski se prosleđuju apotekama, a pacijentima koji se izjasne da u svom okruženju nemaju nikog mlađeg volonteri GO Mladenovac lekove nose na kućnu adresu. Ambulanta za febrilna stanja radi svakog dana od 8 do 18 časova.
-U toku ovog izveštajnog perioda saradnja i funkiconisanje svih članova Štaba za vanredne situacije GO Mladenovac doprineli su dobrom i kvalitetnom ispunjavanju svih zadataka gradskog i republičkog štaba a u cilju prevencije širenja virusa Kovid19.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
NA TERITORIJI GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC
III-09-820-1-44/1/2020 od 24.4.2020.

Komandant Štaba
Vladan Glišić

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.