logo

Aktuelnosti

Položeni venci na Spomen kompleksu "Crkvenac"

alt

Kod Spomen česme "Crkvenac" održana je svečanost odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.

Programu koji je priređen u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i njenim hrabrim koleginicama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu, prisutvovali su predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije, Kanade i Holandije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Vranja, gradske opštine Mladenovac i boračkih udruženja.

Pozdravljajući goste, Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac, izrazio je zadovoljstvo što su se sve zvanice odazvale pozivu kako bi svojim prisustvom još jednom odali priznanje doktorki Elsi Inglis i savezničkim sanitetskim misijama na njihovim herojskim podvizima tokom Prvog svetskog rata.

"Spomen česma Crkvenac simbol je posvećen humanosti, požrtvovanju i hrabrosti doktorki Inglis i svim njenim kolegama koji su došli sa svih strana sveta u Srbiju kada joj je bilo najteže. Večiti podsetnik kakvi treba da budemo, i mesto na kojem poručujemo svojim potomcima kako treba vrednovati prave prijatelje.

Ove godine ih se sećamo na poseban način. I pre više od jednog veka, i danas je svet u ratu, ali drugačijem nego ikada pre. U ratu protiv neprijatelja koji ne može da se pobedi puškama i topovima, već solidarnošću i odgovornošću svih nas.

Kao što izražavamo ogromnu zahvalnost svim humanitarcima i ljudima dobro volje iz Velikog rata, tako odajemo poštovanje i divljenje lekarima, medicinskim sestrama koji svih ovih meseci hrabro stoje na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, pokazujući da, i po cenu sopstvenih života, nesebičnim trudom i zalaganjem pomažu opstanku svih nas.

Naš narod svoje prijatelje čuva, brani i pamti. Neka je večna slava i hvala doktorki Inglis i svakom prijatelju srpskog naroda koji je podelio veliku nesreću sa nama. Srbija to neće zaboraviti"- rekao je Glišić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovale su Ana Stanković, profesor solo pevanja u OMŠ "Stevan Hristić" i Andrea Nikolić, učenica u OŠ "Kosta Đukić" Mladenovac.

alt altalt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.