logo

Aktuelnosti

Усвојен буџет Младеновца за 2010. годину

Усвојен буџет Младеновца за 2010. годинуНа јучерашњој седници Скупуштине општине Младеновац, већином гласова одборника усвојен је буџет за следећу годину, као и трећи ребаланс овогодишњег буџета. Према пројектованим приходима и расходима у општинској каси наћи ће се укупно 637.339.000 динара, односно 618.389.000 динара опредељених средстава увећаних приходима индиректних корисника ЈП "ДИП - Младеновац" у износу од 18.950.000 динара.

На самом почетку седнице, односно већ код гласања о предложеном дневном реду, дошло је до прве паузе. Наиме, владајуће коалиције није "из прве" успела да обезбеди потребан број гласова за усвајање дневног реда, али након паузе од скоро сат времена редови су консолидовани и дневни ред је усвојен. Пре расправе, одборници су упознати да је на прву тачку ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2010. ГОДИНУ стигао један амандман и то одборника Србе Богдановића којим се предлаже брисање из буџета опредељених 270.000 динара за акцију "Полицајац месеца". Општинско веће је у паузи заседања, на ванредној седници, једногласно одбило овај амандман.

Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, у име предлагача упознао је одборнике укратко са основним ставкама општинског буџета за 2010. годину, након чега су чланови Општинског већа образлагали предложена средства по ставкама. Јовановић је, између осталог, истакао да је од укупне буџетске суме 70 милиона динара опредељено за тзв. капитални буџет, односно за инфраструктурне пројекте који ће се реализовати преко ЈП "ДИП".

ОСТАЈЕ "ПОЛИЦАЈАЦ МЕСЕЦА" − У име Општинског већа, Бранислав Јовановић, је рекао да је предложени амандман на буџет једногласно одбијен.

− Уважавм сугестију Србе Богдановића и тврдим да ће се Општинско већа у даљем раду активно позабавити проглашењем и одређивањем "Полицајца месеца", тако да ћемо имати много више увида у то него до сада. Не верујем да је господин Богдановић против ове акције него је више желео да покаже да рад Полиције треба да буде још бољи него до сада због многобројних проблема који постоје − истакао је Јовановић.

Члан Општинског већа за управу и образовање, Драгана Лукач - Зечевић, представила је у свом излагању буџетске ставке које се тичу образовања. Она је нагласила да су општинске стипендије повећане на 4,8 милиона, а ставка прваци на 500.000 динара због тога што општина и наредне године има у плану организовање припремне нааставе за мале Роме који треба да се упишу у први разред. Лукач - Зечевић је додала да је за школске часописе и информисање опредељено 600.000 динара у шта улази и одржавање школских интернет сајтова и набавка софтвера.

Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду, рекао је да је новац опредељен за унапређење пољопривреде повећан на 9.500.000 динара што по њему није довољно али знатно више него 2,3 милиона колико је пољопривреда добила буџетом из 2008. године. Ђорђевић је нагласио да ће се општина у овој области ослањати на буџет Града, пре свега на новац за изградњу хладњаче и субвенције пољопривредницима. Он је најавио да ће највећи део "пољопривредног буџета" бити уложен у сточарство, грану пољопривреде која је највише страдала, односно да ће свако приплодно грло на територији општине бити субвенционисано.

Зоран Милетић, члан Општинског већа за здравство, истакао је да је за унапређење здравства у следећој години планирано 1.500.000 динара. Овај новац ће бити утрошен на набавку неопходне опреме за хитну службу као и за организацију промотивних акција у сарадњу са Домом здравља, те здравствену едукативну наставу за децу.

Драган Марковић, члан Општинског већа за грађевинарство и урбанизам, упознао је одборнике да општина Младеновац у последњих десетак година финасира невладине организације и да ће се са том праксом наставити и у следећој години. Он је рекао да ће се путем конкурса невладиним организацијама раподелити 5,4 милиона динара. Марковић је најавио да ће се по усвајању Програма уређења грађевинског земљишта више знати шта ће се конкретно радити од инфраструктурних радова.

Иван Јанковић, члан Општинског већа за спорт, реко је да су за спорт у 2010. години опредељена позамашна средства, а превасходно 13.000.000 динара за санирање Спортског центра. За финасирање млађих селекција спортских клубова предвиђено је 13.000.000 што је значајно увећање у односу на овогодишњих девет милиона динара. Он је рекао да су спортски клубови ове године умногоме оправдали додељена средства. Јанковић је додао да се планира и 3.500.000 милиона за помоћ о организацију спортских манифестација.

Образлажући другу тачку дневног реда ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ , Бранислав Јовановић је рекао да се трећим ребалансом у овој години уједначени приходи и расходи. Он је истакао да су после другог ребаланс стигла средства од Секретаријата за привреду у износу од 6.427.000 динара на име накнаде за промену намене пољопривредног земљишта. Такође, планирана су средства од градског Секретаријата за имовинско правне послове за трошкове рада комуналне инспекције у висини од 500.000 динара. Са расходне стране сав вишак новца је пребачен на ЈП "ДИП - Младеновац" за наставак инвестиционих радова започетих ове године, односно за капиталне инвестиције.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.