logo

Aktuelnosti

Podrška preveremeno rođenim bebama

 

Gradska opština Mladenovac priključila se akciji obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece tako što su u noći između 17. i 18. novembra zgrada opštine i spomenici Despotu Stefanu Lazareviću i Srpskom ratniku u gradskom parku bili osvetljeni dekorativnom rasvetom ljubičaste boje koja simbolizuje ovu temu. Roditelji, sa svojim mališanima, okupili su se u gradskom parku i u skladu sa epidemiološkom situacijom, puštajući balone ljubičaste boje, obeležili ovaj dan.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

Gradovi i opštine u Srbiji svake godine odazivaju se apelu Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div" da daju svoj doprinos podizanju svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti koju je prihvatila i podržala Gradska opština Mladenovac je osvetljavanje građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje.

Prevremenebebe1
Prevremenebebe2
Prevremenebebe3
Prevremenebebe4
Prevremenebebe5

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.