logo

Aktuelnosti

Skup povodom sećanja na Sanju Ilića

 

Povodom sećanja na našeg proslavljenog umetnika i kompozitora Sanje Ilića, u Svečanoj sali „Dr. Elsi Inglis“ održan je skup kojem je, pored sina Andreja i brata Dragana Ilića, prisustvovala Sanjina rodbina, prijatelji i predstavnici opštine Mladenovac.

Obrativši se prisutnima, od Sanje su se oprostili, u ime porodice brat Dragan, kao i istoričar umetnosti prof.dr. Jasmina Ćirić, koja je govorila o značaju umetničkog dela Sanje Ilića za srpsku kulturu.

U ime Gradske opštine Mladenovac obratio se predsednik opštine Vladan Glišić.

„U ovim trenucima, kada je sveprisutan bol zbog gubitka proslavljenog umetnika, Sanje Ilića i kada naviru sećanja na sve što je pružio srpskoj i svekolikoj svetskoj muzičkoj sceni, ostaje mi da izrazim duboko saučešće porodici našega Sanje i da poručim da njegova ličnost i delo koje je cenio čitav svet ostaje svima nama kao deo kulturnih dostignuća jednog čoveka i čitavog srpskog naroda.

Iznenenada je otišao u večnost, ali sve ono što je činio za života u muzičkom stvaralaštvu, bilo je planski, etički i estetski osmišljeno do granica perfekcionizma, a sama njegova muzika nije poznavala granice. Pripadala je čitavoj vaseljeni, bila je inspiracija i uzor mnogim umetnicima.

Naš sugrađanin po poreklu i po izboru mesta u kojem će često boraviti i u kojem će nalaziti duhovni mir i novu inspiraciju, istaknuti Mladenovčanin Sanja Ilić, davno je postao deo mladenovačkog društvenog miljea.

Iz našeg kraja, odlazio je u daleke uglove sveta, u najpoznatije koncertne dvorane i pred najveće svetske lidere, kojima je prenosio muzičku tradiciju iz jedne male balkanske zemlje. Pri tom, uvek sa velikom dozom rodoljublja isticao je svoje srpsko poreklo, veličao svoj Beograd i Mladenovac, koji su ne samo dom, već i nadahnuće za nova muzička ostvarenja, za nova činjenja da Kosmaj sa svim njegovim prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim spomenicima postane "Kosmajska sveta gora" kao mesto novog hodočašća.

Nikada nećemo zaboraviti koncert koji je sa svojom Balkanikom podario Mladenovcu 2019. godine, a kompozicija pod nazivom "Svita despota Stefana Lazarevića", koju je specijalno komponovao povodom otkrivanja Spomenika despotu Stefanu Lazareviću u Gradskom parku, ostaje kao trajan doprinos poznavanju i razumevanju vremena i kulture srednjeg veka.

Sarađivali smo i družili se sa Sanjom i pre ovih događaja, a i posle njih.

Jer, mi smo jedan narod, ponikao sa ovih mladenovačkih prostora, iz ovih naših krajeva sa autohtonim načinom života i razmišljanja. Zato smo i bili tako bliski, družili se, sarađivali i razumeli jedni druge.

Svi naši budući planovi za saradnju, u kojoj je Sanja uvek imao originalne i inovativne ideje, ostaju nama njegovim sugrađanima, da ih pomno pratimo i dalje ostvarujemo.

Sa saznanjem da se rečima ne može obuhvatiti veličina njegove ličnosti i ogromna umetnička zaostavština ostaje nam da sva njegova neprocenjiva dela čuvamo od zaborava.

Počivaj u miru dragi naš Sanja”, rekao je Glišić.

Mladenovčani su juče bili u prilici i da se upišu u knjigu žalosti, koja je bila otvorena povodom smrti Sanje Ilića.

Komemoracija1
Komemoracija2
Komemoracija3
Komemoracija4
Komemoracija5
Komemoracija6
Komemoracija7
Komemoracija8
Komemoracija9

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.