logo

Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomen biste narodnih heroja Milosava Vlajića i Božidarke Damnjanović Kike, danas je u Mladenovcu obeležen 9. maj, Dan pobede u Drugom svetskom ratu.
Vence su položili predstavnici Gradske opštine Mladenovac i Opštinskog odbora UBNOR-a.
 
U ime Gradske opštine Mladenovac, venac je položio Vladan Glišić, predsednik opštine Mladenovac.
 
Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Prvih minuta 9. maja bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji, do 15. maja.
 
U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o tome da je bilo između 50 i čak 80 miliona poginulih, od kojih je civila bilo između 38 i 55 miliona.
 
Tačni podaci o žrtvama ni na području nekadašnje Jugoslavije nisu utvrđeni. Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 osoba, među kojima nešto više od 300.000 boraca.
Danpobede1
Danpobede2
Danpobede3
Danpobede4
Danpobede5
Danpobede6
Danpobede7
  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.