logo

Aktuelnosti

Mladenovac obeležio slavu opštine, Svetu Trojicu

 

Liturgijom u Mladenovačkoj crkvi, prolaskom litije ulicama grada i rezanjem slavskog kolača ispred zgrade opštine, obeležena je litija Gradske opštine Mladenovac − Silazak Svetog Duha na apostole, praznik u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica.

Proslava Svete Trojice okupila je brojne sugrađane na liturgiji kao i u porti mladenovačke crkve. Nakon rezanja kolača ispred zgrade opštine, litija se uputila ka zapisu u ulici Janka Katića, da bi se zatim vratila u crkvenu portu gde je organizovano posluženje za sve prisutne, a prigodan kulturno-umetnički program izveli su članovi KUD-a "Vojvoda Janko Katić 1896." iz Mladenovca.

Na praznik Svete Trojice pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

Litijatrojica1
Litijatrojica10
Litijatrojica11
Litijatrojica12
Litijatrojica2
Litijatrojica3
Litijatrojica4
Litijatrojica5
Litijatrojica6
Litijatrojica7
Litijatrojica8
Litijatrojica9

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.