logo

Aktuelnosti

Manifestacija "Dan Despota Stefana Lazarevića" u manastiru Pavlovac na Kosmaju

 

Kulturno umetnička manifestacija "Dan despota Stefana Lazarevića" održana je na Kosmaju, u porti manastira Pavlovac, čiji je ktitor ovaj srpski vladar.

Manstir Pavlovac je danas proslavio svetom liturgijom svoj praznik - Svetog Stefana Despota srpksog koji je odlukom Skupštine Gradske opštine Mladenovac iz 2018.godine uvršten u datume od značaja za Gradsku opštinu Mladenovac.

Pored brojnih Mladenovčana koji su jutros posetili manastir Pavlovac, Svetoj Liturgiji, koju je služio paroh koraćički jerej Željko Milić, prisustvovao je i Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac.

Po završetku liturgije održan je kulturno - umetnički program u kojem je nastupala izvorna pevačka grupa ,,Crnjućanka" iz Gornjeg Milanovca.

Šest vekova unazad narod iz ovih krajeva okupljao se na ovom zbornom mestu bez obzira na uslove, na ratove, siromaštvo, sušu ili glad. Ovde su tražili i nalazili ono što im je pomagalo da sve nevolje i nesreće prežive i opstanu. Pod kupolama Pavlovca i u crkvenoj porti, pojedinac, čak i u najtežim danima, oseća da nije sam.

Manastir Pavlovac nalazi se na jugoistočnim obroncima Kosmaja, na zaravni iznad istočne obale Tihanovačkog potoka, u ataru sela Koraćica, 7 kilometra severozapadno od Mladenovca. Crkva u Pavlovcu po svojim oblicima pripada moravskoj arhitekturi i sagrađena je najverovatnije krajem XIV veka. Severno od crkve vidljivi su ostaci temeljnih zidova konaka i ostalih ekonomskih objekata.

Premda su ove građevine gotovo u potpunosti uništene, njihova brojnost kao i veličina govore nam da je ne samo moguće, već i verovatno, da je pored crkve postojao i dvor Svetog despota Stefana Lazarevića, a ne samo konaci za manastirsko bratstvo. Sagrađen je na važnom strategijskom putu koji je vodio iz Beograda za Rudnik i Ibarsku dolinu.

Pavlovac1
Pavlovac2
Pavlovac3
Pavlovac4
Pavlovac5
Pavlovac6
Pavlovac7
Pavlovac8

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.