logo

Aktuelnosti

Obeležen Dan opštine Mladenovac

 

Svečanom akademijom i dodelom javnih priznanja obeležen je Dan opštine Mladenovac. Na taj dan, 2. avgusta 1893. godine, ukazom Kralja Aleksandra Obrenovića, Mladenovac je proglašen za varošicu.

Predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, čestitao je Mladenovčanima Dan opštine a dobitnicima javnih priznanja zahvalio se na doprinosu koji su dali i daju u različitim oblastima društvenog života opštine Mladenovac.

„Dobitnici priznanja primeri su koji svedoče kako se voli svoj grad. Oni su ti koji zaslužuju istinsko poštovanje i zahvalnost svakoga od nas. Vredni svakog poštovanja i pomena su i ljudi koji su u materijalnom i duhovnom smislu podizali Mladenovac od njegovog osnivanja. Nadahnuti danas tom tradicijom i ponosom što pripadamo svom gradu, njegovoj vekovnoj kulturi, slavnim antiokupatorskim i antifašističkim tekovinama, multietničkom skladu, slavimo Dan opštine u jednom lepšem, modernijem i naprednijem Mladenovcu.

Prolazak voza i pisak lokomotive označili su početak ubrzanog razvoja našeg grada, da bi devet godina kasnije, 2. avgusta 1893. godine, Kralj Aleksandar proglasio Mladenovac za varošicu. Danas je prilika da se i lično zahvalim svim znanim i neznanim sugrađanima koji su doprineli napretku našeg Mladenovca. Zahvaljujem i svim humanim sugrađanima koji su na bilo koji način dali doprinos u borbi protiv pandemije virusa Korona. Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima svi zajedno imati dovoljno snage, hrabrosti i energije da prevaziđemo ovu bolest globalnih razmera. Zahvaljujem se najviše našim građanima koji su nam pružali bezrezervnu podršku u svim aktivnostima od uređenja sela i grada, pa sve do donošenja veoma važnih odluka. Hvala im na strpljenju i uverenju da zajedničkom energijom, voljom i vizijom idemo napred.

Mladenovac je dobio novi podsticaj u svom razvoju, doživeo novu urbanu i inovativnu obnovu. Sledeći politiku predsednika Aleksandra Vučića, uspeli smo da pokrenemo Mladenovac, oporavimo ga od višedecenijskog propadanja i nastavimo da radimo, obnavljamo i gradimo, hvatajući se u koštac sa dugogodišnjim problemima kao što je obnova mostova, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, obnova škola i zgrada mesnih zajednica, izgradnja novih sportskih terena. Zahvaljujući domaćinskom ulaganju iz opštinskog budžeta, uradili smo od početka 2021.godine, četiri kilometra nove vodovodne mreže u mesnim zajednicama Velika Krsna i Kovačevac, oko dva kilometra nove kanalizacione mreže u mesnim zajednicama Bataševo i Međulužje, asfaltirali smo oko deset kilometara novih puteva, uradili smo oko pet kilometara atarskih puteva. U toku je rekonstrukcija objekta osnovne škole „Kosta Đukić“ u MZ Koraćica. Pokrenuti su velikiinfrastrukturni projekti kao što su završetak gasifikacije cele opštine, projekat Čista Srbija kroz koji će opština Mladenovac dobiti 70 kilometara nove kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i transfer stanicu i reciklažni centar čiju izgradnju očekujemo krajem ove godine, a koja će dovesti do zatvaranja naše lokalne deponije.

Projekat magistralnog vodovoda Makiš - Mladenovac se proširuje, a uskoro se očekuje završetak projektovanja koji obuhvata Kosmaj i brdo Varovnice. Trenutno se radi eksproprijacija parcela koje pripadaju magistralnom vodovodu. Brza pruga Beograd - Niš i razvoj prigradske železnice u budućnosti omogućiće još bolju vezu sa našom prestonicom Beogradom. Radosna vest je da će Mladenovac uskoro posetiti projektanti autoputa Karađorđe. Dobar poslovni ambijent je omogućio razvoj i izgradnju novih stambenih objekata, proizvodnih i trgovinskih hala.

Ponosan sam na činjenicu da rezultati i dobra dela se pamte i ostaju budućim generacijama Mladenovčana. Veliki izazovi pred nama, veliki planovi, velika želja da za svaki problem nađemo najbolje rešenje i time stvaramo bolje uslove za život svih građana.

Hvala vam što ste se odazvali našem pozivu da zajedno obeležimo jedan od najznačajnijih datuma iz istorije našeg grada. Poštovani Mladenovčani, srećan vam 2. avgust Dan opštine Mladenovac“, rekao je Glišić.

PLAKETA GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

Emisija "Prelo u našem sokaku" koja se emituje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom omogućila je da se na originalan i transparentan način upoznaju gradovi i opštine, interesantni ljudi, poljoprivrednici, istoričari, pisci i celokupna kulturna baština koja jedno društvo čini posebnim. Plaketa gradske opštine Mladenovac dodeljena je emisiji "Prelo u našem sokaku" koju je primila urednica emisije, Violeta Jovanović.

DOBITNICI ZAHVALNICE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

- Milanka Ninković iz Vlaške, za čovekoljublje i humanizam;

- Aktiv fizike OŠ "Momčilo Živojinović", za ostvarene rezultate učenika na opštinskom, okružnom i državnom takmičenju iz fizike. Zhvalnicu je primila predsednica Aktiva, Biljana Cesarac;

- Predrag Marković, zamenik predsednika Udruženja rekreativaca Mladenovac za rad na motivisanju građana za masovno bavljenje rekreativnim sportskim aktivnostima;

POVELjE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

- dr Vitomir Isajlović, specijalista opšte medicine, za rad na unapređenju zdravlja i edukaciji građana – u oblasti zdravstvene zaštite;

- Aktiv ruskog jezika OŠ "Momčilo Živojinović", za rezultate postignute na takmičenjima i ostvarenu kulturno-obrazovnu razmenu - u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Nagradu je u ime Aktiva primila predsednica Nataša Jevtić;

- Dejan Todorović, umetnički rukovodilac KUD-a "Šumadija" iz Vlaške, za rad na zaštiti i negovanju narodne tradicije – u oblasti kulture;

- Atletski klub "Mladenovac" za izuzetne rezultate u radu sa mlađim kategorijama – u oblasti sporta. Priznanje je u ime kluba primio predsednik, Dejan Mihailović;

- Marko Milojkić, poljoprivredni proizvođač iz Koraćice, za ostvarene rezultate u ratarstvu i stočarstvu - u oblasti poljoprivrede;

- Ivan Ilić, vlasnik Trgovinske radnje "Garden", za rezultate u okviru trgovinske privredne grane i društveni aktivizam i solidarnost - u oblasti privrede;

- Slobodan Stepanović, vlasnik Motela "Romansa" u Pružatovcu, začetnik turističko hotelijerskog menadžmenta u Mladenovcu, za ukupan doprinos turističkoj ponudi Mladenovca - u oblasti turizma;

- Aktiv medicinskih sestara vaspitača jaslenih grupa Predškolske ustanove "Jelica Obradović", za visok nivo profesionalnosti i odgovornosti u radu i rezultate iz oblasti nege i vaspitno-obrazovnog rada - u oblasti socijalne i dečije zaštite.

MALI GRB GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC je priznanje koje se dodeljuje mladima do 25 godina starosti, za najznačajnija dostignuća.

Nikola Kijanović, učenik generacije Gimnazije Mladenovac 2020/2021. godine, u toku procesa obrazovanja u ovoj ustanovi, osvojio je 6 nagrada na okružnom takmičenju iz srpskog, ruskog i engleskog jezika , kao i 1. i 2. mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika. Nikola je postao student anglistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a Mladneovac je ponosan na sliku mlade generacije koja stasava i čiji je on najbolji reprezent.

GRB GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC dodeljuje se za najvrednija dotignuća i ukupno stvaralaštvo koji doprinose sveukupnom razvoju i afirmaciji opštine.

Ivan Ikić, reditelj i rođeni Mladenovčanin, svoj prvi film "Varvari" snumio je upravo u svom rodnom gradu. Zahvaljujući umetničkoj smelosti i snažnom socijalnom angažmanu koji krasi njegov rad, Ivan Ikić je trenutno internacionalno najvidljiviji domaći reditelj. Igrani film "Oaza" koji je on režirao, proglašen je za najbolji film u glavnom takmičarskoim programu ovogodišnjeg FEST-a, uglednog festivala na kojem su učestovali i u poslednjih pet godina najviše nagrade dobijali stvaraoci iz Jordana, SAD, Danske, Brazila, Hrvatske. Filmu "Oaza" dodeljena je i nagrada "Ernest", za najbolji film na nedavno održanom Somborskom filmskom festivalu.

Na Svečanoj akademiji, muzičkom delu programa, nastupio je gudački kvartet Dinamika mjuzik.

Danopst1
Danopst2
Danopst3
Danopst4
Danopst5
Danopst6
Danopst7
Danopst8

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.