logo

Aktuelnosti

Beograd raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu udžbenika u prvom i drugom razredu osnovne škole

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da je danas objavljen javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u visini osnovnih paketa štampanih udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole. Kako je na konferenciji za novinare u Starom dvoru rekao, ovo je prvi projekat u okviru akcije pomoći roditeljima za decu koja pohađaju osnovne, državne javne škole.

Događaju je prisustvovala načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Fondacije za mlade talente Ana Zekavica, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, bez čije pomoći, kako je naveo Vesić, akcija ne bi mogla da bude realizovana.

– Javni poziv objavila je Fondacija za mlade talente Grada Beograda i on traje do 30. septembra. Na osnovu poziva svi roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred mogu da se jave i konkurišu od 20. avgusta do 30. septembra za bespovratna sredstva u vrednosti koliko iznose četiri udžbenika iz predmeta: svet oko nas, srpski ili maternji jezik, matematika i izabrani strani jezik. Vrednost ovih udžbenika zavisi od izdavača do izdavača, u proseku oko šest hiljade dinara – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je za prijavu na konkurs potrebno samo nekoliko papira – potvrda iz škole o upisu deteta u prvi ili drugi razred, u kojoj stoji i napomena čije je udžbenike škola izabrala, zatim lična karta, kopija platne kartice, a za svako dete po automatizmu se nabavlja izvod iz matične knjige rođenih. Omogućena je i onlajn prijava, naglasio je Vesić.

– Po obradi podataka, automatski će dobiti informaciju koliko sredstava i u kom roku će im biti uplaćeno na račun. Predmeti će se obrađivati sukcesivno i neće se čekati završetak konkursa – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad Beograd ovu odluku doneo početkom ove godine, te da su neki roditelji već platili udžbenike ili nabavili polovne.

– Ovo je bio najjednostavniji način da im se novac vrati – kazao je Vesić.

Vesić je izrazio nadu da će Beograd dati primer i drugim lokalnim samoupravama kako da realizuju ovakve ili slične projekte, te je dodao da je akcijom obuhvaćeno više od sto hiljada dece u glavnom gradu.

Vesić je napomenuo i to da su za decu od trećeg do šestog razreda osnovne škole, kojih u Beogradu ima 67.592, pripremljeni tableti.

– Tableti će biti podeljeni u školama koje će roditeljima davati roditeljima informaciju o tome. Potpisivaće revers za preuzimanje tableta, koji su tri godine vlasništvo grada, a posle toga postaju vlasništvo roditelja. Osigurani su i imaju internet-karticu Telekoma Srbije. To znači da će svako dete imati internet na svom tabletu, bez obzira na to da li u kući ima internet ili ne. Uz tablete đaci dobijaju i kod za digitalne udžbenike. Na taj način ćemo omogućiti da sva deca na teritoriji grada, bez obzira na materijalno stanje roditelja, dobiju tablet i mogu da uče koristeći digitalne udžbenike – pojasnio je Vesić.

Kako bismo obezbedili da i nastavnici i učitelji mogu da rade na isti način, Grad Beograd će do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopova za učitelje i nastavnike u nastavi od trećeg do šestog razreda, naveo je Vesić i dodao da će i oni takođe imati besplatan internet i kodove za digitalne udžbenike koje kupuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Svi učenici i nastavnici biće opremljeni za digitalnu nastavu i to je pravi iskorak ka digitalizaciji u našoj zemlji. To što će imati beogradska deca, nemaju deca ni u Beču, Berlinu, Parizu. Imaju ih deca u nekim baltičkim zemljama, ali nema mnogo gradova u Evropi koji imaju ovaj stepen digitalizacije. Mi ćemo sledeće godine kupiti tablete za decu koja dolaze u treći razred, a šestaci će svoj tablet preneti za sedmi razred, tako da ćemo za dve godine tabletima obezbediti apsolutno svu decu u osnovnoj školi, na šta sam posebno ponosan – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tableti će imati svoje radno vreme i neće raditi od 22 do 6 sati, a sa njih će moći da se odlazi samo na sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Ceo taj postupak ćemo završiti u prvih nekoliko dana septembra. Ovo je velika stvar i na taj način ćemo izjednačiti svu decu. Nećemo dozvoliti da deca zavise od toga da li njihovi roditelji imaju novac da kupe tablet ili ne – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će deca od trećeg do šestog razreda ove godine imati i regularne udžbenike.

– Mi ćemo Zakonom o obrazovanju, koje radi Ministarstvo prosvete, a čiji sam član Radne grupe, predvideti obavezu da ubuduće postoje i digitalni udžbenici. Verujem da ćemo od sledeće godine biti u takvoj situaciji da više neće biti potrebe za regularnim udžbenicima, već da će deca imati samo digitalne. Mislim da ćemo u tome uspeti, ali to ne možemo da ostvarimo ako ne obezbedimo sredstva deci i nastavnicima da mogu na tome da rade – rekao je Vesić.

On je pojasnio da je prvobitni plan bio da se obezbede tableti za decu od prvog do četvrtog razreda, te da je Ministarstvo prosvete sugerisalo da deca u prva dva razreda treba da imaju obične udžbenike, što je i prihvaćeno.

– Ovo je velika pomoć Grada Beograda deci na teritoriji grada. Ovo što mi radimo, ne radi nijedna lokalna samouprava u Srbiji niti na Balkanu, a to je posledica većih sredstava koja možemo da ulažemo i u obrazovanje. Ovo je jedno od najboljih ulaganja koje smo uradili jer je to ulaganje u budućnost dece i budućnost zemlje – rekao je Vesić.

On je pozvao roditelje čija deca idu u prvi i drugi razred da se jave na konkurs.

– Konkurs će biti podeljen školama koje će sa tim upoznati roditelje. Smanjili smo broj papira koji treba da se podnese – potrebna je kopija lične karte, broj žiro računa i potvrda iz škole da je dete upisano u prvi ili drugi razred, uz napomenu o udžbenicima koje su izabrali, jer od toga zavisi koliko ćemo novca uplatiti. Na konkurs ne mogu da se jave roditelji koji već dobijaju besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete. To su roditelji slabijeg materijalnog stanja – zaključio je Vesić.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović je istakla da je fondaciji ukazana velika čast da učestvuje u dodeli bespovratnih novčanih sredstava za osnovni paket udžbenika za prvi i drugi razred.

– Ovim projektom pružamo podršku najmlađim školarcima grada Beograda. Zadovoljstvo nam je što se sa njima srećemo na samom početku njihovog školovanja i nadamo se daljoj saradnji tokom njihovog obrazovanja – kazala je Radulovićeva.

Podsetila je da je fondacija od osnivanja 2015. godine uspešno realizovala četiri konkursa.

– Na tim konkurskima je više od 200 osnovaca i učenika srednjih škola u Beogradu dobilo podršku fondacije. Nastavićemo da se borimo za njih, kako bi oni bili ponosni na svoju zemlju i grad – rekla je Radulovićeva.

Grad Beograd je, prema njenim rečima, prepoznao potrebu da pomogne mladim talentima u prestonici.

– Fondacija dodelom namenski novčanih sredstava prepoznaje potrebe učenika i studenata koji se ističu u naučnom, stvaralačkom i umetničkom radu – zaključila je Andrea Radulović.

Vesicudzbenici1
Vesicudzbenici2
Vesicudzbenici3
Vesicudzbenici4

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2021.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.