logo

Aktuelnosti

Обележен 12. октобар  Дан ослобођења Младенеовца

Обележен 12. октобар – Дан ослобођења МладенеовцаОпштински одбор СУБНОР – а Младеновац организовао је јуче прославу Дана ослобођења Младеновца од фашизма. У знак сећања и поштовања на борце погинуле 12. октобра 1944. године положени су венци на споменике у центру града и Међулужју. Свечаној акдемији присуствовали су представници Градске општине Младеновац, Републичког одбора СУБНОР – а, као и представници ове борачке организације из Београда, Бора и Батајнице.

На догађаје који су претходили и саму операцију ослобађања Младеновца присутне је подсетио Никола Костадиновић , потпредседник о.о СУБНОР – а Младеновац. Он је напоменуо да и данас имамо појаве неофашизма које се хране овом погубном и ретроградном идеологијом.

– Данас је то веома актуелно јер се срећемо са покушајима да се сарадници окупатора представе као ослободиоци. Нама као главни задатак остаје одбрана истине од фалсификата. Како борачка популација природно исчезава рад поштоваоца и потомака остаје као једини начин да се СУБНОР спасе замирања – рекао је Костадиновић.

У име Градске општине Младеновац присутне је поздравио др Добрица Недељковић , заменик председника општине Младнеовац.

– Драги Младеновчани, поштовани гости. Пре свега желео бих да вам пренесем поздраве председника општине Бранислава Јовановића као и његово извињење што је био спречен да се одазове вашем позиву. Као заменику председника општине Младеновац, али морам да признам и лично, велико ми је задовољство што присуствујем обележавању дана када је наш град ослобођен од немачког окупатора.

Да будем искрен, неким позивима не стигнем да се одазовем, негде једноставно не желим да присуствујем, али верујте ми да ћу увек доћи на годишњицу обележавања 12. октобра.

Младеновчани су делили судбини Србије у прошлом веку. Народ из нашег града и наших села је страдао у три ратна сукоба током 20 века, у Првом и Другом светском рату, али и у борбама током деведесетих година. Као представници овог града немамо право да правимо разлике међу грађанима Младеновца, али такође не смемо ни да повлачимо линије раздвајања међу онима који су погинули за наш град.

Драги пријатељи, на жалост како време пролази ни ви, ни ја нисмо ништа млађи. Зато бих данашње присуство искористио да се договоримо око неких ствари. Испред општине Младеновац позивам представнике СУБНОР – а да нам се обрате око текућих проблема, од складиштења архиве из Другог светског рата, која како чујем пропада по подрумима школа, до реновинарања спомен обележја. Лично ћу се потрудити да вам колико можемо изађемо у сусрет.

Данас већ могу да вам обећам да ће општина Младеновац врло брзо уредити спомен обележје у Малом Пожаревцу. Надам се да ћемо се као и данас поново окупити у мају следеће године када је општина Младеновац домаћин обележавања годишњице страдања родољуба из Бањичког логора – рекао је Недељковић.

БОРБЕ ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ МЛАДЕНОВЦА почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. У ослобађању Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град. Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање. На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.