logo

Aktuelnosti

Варовничка битка 1914  2010

Варовничка битка 1914 – 2010Варовнице, децембар 2010 : Пролећних двадесетак сетепени, кува се "шумадијски чај", насмејана деца, делегације борачких удружења, расположени мештани – Варовнице, децембра 1914 : Ледени ветар, смрзнута земља, из ровова извирују седе главе под шајкачама, земља изрована кратерима од топовских граната, на падинама околних брда лешеви војника у различитим униформама. "... Све је било узалуд, више се немојте напрезати, морамо се повлачити ... " – Ова пресретена депеша из аустроугарске команде упућена једном од команданата корпуса "црно – жуте" монархије означила је почетак повлачења разбијене и деморалисане аутроугарске војске са бојног поља на Варовницама и Космају.

Младеновачка подружница Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и Градска општина Младеновац обележили су јуче 96 - годишњицу Космајско – Варовничке битке.

Свечана академија одржана је прексиноћ у свечаној сали "др Елзи Инглис", док је јуче Бранислав Јовановић, председник градске општине Младеновац, угостио представнике Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године на челу са председником Драгутином Јуришићем. Након пријема положени су венци на Споменик српском ратнику у градском парку и Спомен костурници на градском гробљу.

Захваљујући се председнику општине на пријему, Небојша Матејић , председник младеновачке подружница Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, рекао је да ово Друштво може да се похвали изузетном сарадњом са Градском општином Младеновац.

– Та сарадња је утолико значајнија ако имамо у виду да опет долазе времена када се покушава ревидирање историје и мењање њеног тока како би се удовољило одређеним потребама. Ако држава није понекад снажна да се томе одупре, Удружење попут нашег друштва морају дати све од себе како би сачували истину од заборава. Немамо ми разлога да се ни једног тренутка стидимо наше историје. Ратови које смо водили су ослободилачки.

Наша војска је бранила своје, никад не нападајући туђе. У тим сукобима неретко је показивала херојство које нам ни тадашњи непријатељи нису оспоравали. Чак и када говоримо о недавним догађајима који су на неки начин бацили сенку сумње на наш народ, желим да напоменем да не смемо изгубити из вида да о томе, упркос неким брзоплетим и изнуђеним потезима које је наша држава повукла, историја још није дала свој суд – рекао је Матејић.

За грађане је организован аутобуски превоз и повратак са Варовница. На Спомен комплексу "Варовнице", свештеници младеновачке цркве одржали су парастос страдалима у Варовничком боју, борачка удружења су положила венце, а ученици из основне школа у Дубони својим рециталом још једном подсетили присутне шта се пре 96 година одиграло на Коти – 405.

У име Градске општине Младеновац, грађане је поздравио председник општине Бранислав Јовановић . Он је рекао да је историја ставила тачку на Варовничку битку, те да је тешко било шта ново рећи о једној од најблиставијих победа српске војске у Првом светском рату.

– Ипак, треба се подсетити да су тридесет километара фронта Космај – Варовнице – Сибница од казнене експедиције Аустроугарске војске браниле по војним стандардима најслабије српске снаге. Лоше обучени и слабо наоружани трећепозивци из наших села, већина преко 50 година, били су лака мета за непријатељску војску. Војна логика била је на страни непријатеља. Међутим, војна логика препознаје бројност људства и њихово наоружање али у својој рачуници не познаје храброст. На Варовницама нису победиле пушке и топови. Овде је победила храброст. Храброст људи који су бранили своје домове. За њих није било повлачења, а реч "назад" заборавили су већ у зору 8. децембра 1914. године.

Данас, после 96 година, сећамо се тог величанственог дана када је Србија имала свој систем и своју војску. Дана када су овде били сви заједно, и први и трећи позив. Дана када је Србија била јединствена. Надам се да ће и данашња Србија бити јединствена и да ћемо изградити све институције како би показали да смо један од најбољих европских народа. Наши преци који су овде одбранили Младеновац и Србију живеће док буде живело сећање на њих. Ако за њих није постојала реч назад, за нас не сме постојати реч заборав.

Толико им дугујемо. Нека им је вечна слава и хвала за све што су учинили – рекао је Јовановић.


КОСМАЈСКО – ВАРОВНИЧКА БИТКА : Први светски рат, до тада највећи сукоб држава и народа, почео је нападом Аустроугарске монархије на Србију. Почетне победе српске војске на Церу и исцрпљујућој битци на Дрини утицали су на пораст угледа Србије међу савезницима, али и на припрему нове казнене офанзиве, Аустроуграске војске на Србију под командом генерала Оскара Поћорека. Одморне и освежене непријатељске снаге жестоко надиру у Србију на целој линији фронта. Врховна команда наређује повлачење и предах за одсудну одбрану и противофанзиву. Трупама одбране Београда наређено је повлачење на линију Варовнице - Космај. Задатак је био заштита десног крила и позадине главних снага на западном фронту од опкољавања. Трупе су 1. децембра запоселе положаје на линији Варовнице - Космај.

Догађаји се брзо одвијају. Непријатељска 5. армија хита према Младеновцу са циљем да изврши удар у позадину српских армија. На тој линији фронта налазиле су се по квалитету и опремљености најслабије српске снаге састављене махом од трећепозиваца. Међутим, благовремено су припремљени ровови и уређени ватрени положаји па су пуковник Јован Ивковић, командант варовничког одсека, потпуковник Антоније Милошевић и Душан Туфегџић, заповедници космајског одсека спремно чекали надирање непријатеља.

Војвода Путник наредио је Тимочкој дивизији I позива да се што пре упути према Младеновцу. Тако је тежиште борби у оквиру Колубарске битке почело да се преноси према Варовницама и Космају. Српски ратници су се 7. и 8. децембра жестоко одупирали надмоћнијем непријатељу на брдима Варовница и шумама Космаја. Најжешће борбе водиле су се на Варовницама 8. децембра али непријатељ није успео да пробије одбрану. Добро укопани српски борци нанели су велике губитке напријатељским снагама те је тако на Варовницама један од потеза и добио име "касапско брдо".

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.