logo

Društvo

Обележена годишњица Космајско-Варовничке битке

Градска општина Младеновац и младеновачка подружница Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године обележили су и ове године сећање на један од најважнијих бојева у Првом светском рату, Космајско – Варовничку битку, која је била једна од прекретница у првој години рата.

Свечана академија одржана је 7. децембара у свечаној сали "др Елзи Инглис". На изузетно посећеном скупу, посетиоци су имали прилику да погледају изложбу фотографија из Првог светског рата и уживају у песмама женске етно групе КУД-а "Војвода Јанко Катић". Историчар професор доктор Петар Опачић, говорио је о догађајима везаним за Варовничку битку и Први светски рат.

Поздрављајући госте, Небојша Матејић, председник младеновачке подружнице Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, рекао је да смо сведоци снажних покушаја прекрајања историје.

– Није немогуће да ће наша деца у школама учити да је Гаврило Принцип терориста, да је Млада Босна претеча Ал Каиде, а Србија из 1914. године исто што и садашњи Иран. Не би био први пут да наша слаба држава неистину прихвати као истину. Сети те се само Скупштинске декларације о Сребреници. Управо у таквим ситуацијама када су држави везане руке, Удружења попут нашег морају да буду лучоноше истине без обзира на цену. Србије није нападала и то је историјска чињеница. Иза нас стоји наука, истина и правда, а иза њих сила новца и оружја. Како нису тада успели да нас поразе, тако неће успети ни данас да нас окриве за своје злочине – рекао је Матејић.

На академији су додељене повеље заслужним појединцима за неговања традиције ослободилачких ратова. Додељена су три признања. Постхумно, захвалиница је додељена Живадину Чокићу рођеном 1894. године који је учествовао у Варовничкој битци. Његова казивања забележена су у књизи  "Живот једног српског војника" коју је 1999. године приредио за штампу његов праунук др Владан Чокић. 

 

Захвалница је постхумно додељена и Радославу Бати Милановићу, рођеном 1947. године у Младеновцу аутору књиге "Сећања која трају". Милановић је овим делом сабрао сећања ратника из Младеновачког краја у Првом светском рату. Треће признање уручено је Милосаву Влајићу, публисцисти и новинару из Младеновца, за досадашњи рад и објављене књиге са завичајном тематиком.   

Присутне је поздравио Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

– Пре свега, морам да вам признам да за разлику од неких других догађаја, присуство обележавању Варовничке битке никада нисам доживљавао као још једну у низу обавеза, већ као част и дужност. Као личну дужност према својој породици и прецима али и према свим знаним и незнаним војницима који су на Варовницма одбранили своју земљу и своје домове.

Варовничка битка је победа слоге, упорности, храбрости, истрајности и пожртвованости. Победа свих оних особина и вредности које нам данас као појединцима и као друштву често недостају. У томе је, можда и највећи значај онога што се догодило 8. децембра 1914. године на смрзнутој земљи фронта Космај – Варовнице – Сибница.

Моћну аустроугарску армију дочекала је војска слабо опремљених трећепозивца из младеновачких села од којих су многи били старији од 50 година. На Варовницама нису победиле пушке и топови већ фанатична храброст људи који бране своје куће, своје мајке, жене и децу. За њих није било повлачења.

Надам се да ће Србија увек памтити херојство и храброст сиромашне народне војске која је тога дана показала да се битка пре свега добија срцем. Наши преци који су овде одбранили Србију живеће док буде живело сећање на њих. Нека им је вечна слава и хвала за све што су учинили – рекао је Чокић.

Свечаност обележавања овог важног догађаја из Младеновачке али и српске историје, настављена је јуче, 8. децембра полагањем венаца на Спомен - обележје на Варовницма, споменик Српском војнику у градском парку и спомен костурници на градском гробљу.

КОСМАЈСКО – ВАРОВНИЧКА БИТКА : Први светски рат, до тада највећи сукоб држава и народа, почео је нападом Аустроугарске монархије на Србију. Почетне победе српске војске на Церу и исцрпљујућој битци на Дрини утицали су на пораст угледа Србије међу савезницима, али и на припрему нове казнене офанзиве, Аустроуграске војске на Србију под командом генерала Оскара Поћорека. Одморне и освежене непријатељске снаге жестоко надиру у Србију на целој линији фронта. Врховна команда наређује повлачење и предах за одсудну одбрану и противофанзиву. Трупама одбране Београда наређено је повлачење на линију Варовнице - Космај. Задатак је био заштита десног крила и позадине главних снага на западном фронту од опкољавања. Трупе су 1. децембра запоселе положаје на линији Варовнице - Космај.

Догађаји се брзо одвијају. Непријатељска 5. армија хита према Младеновцу са циљем да изврши удар у позадину српских армија. На тој линији фронта налазиле су се по квалитету и опремљености најслабије српске снаге састављене махом од трећепозиваца. Међутим, благовремено су припремљени ровови и уређени ватрени положаји па су пуковник Јован Ивковић, командант варовничког одсека, потпуковник Антоније Милошевић и Душан Туфегџић, заповедници космајског одсека спремно чекали надирање непријатеља.

Војвода Путник наредио је Тимочкој дивизији I позива да се што пре упути према Младеновцу. Тако је тежиште борби у оквиру Колубарске битке почело да се преноси према Варовницама и Космају. Српски ратници су се 7. и 8. децембра жестоко одупирали надмоћнијем непријатељу на брдима Варовница и шумама Космаја. Најжешће борбе водиле су се на Варовницама 8. децембра али непријатељ није успео да пробије одбрану. Добро укопани српски борци нанели су велике губитке напријатељским снагама те је тако на Варовницама један од потеза и добио име "касапско брдо".

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.