logo

Društvo

Мотика је из раја изашла

Мотика је из раја изашлаПрема писању данашњих "Вечерњих Новости" малолетни преступници у Београду своје казне издржавеће тако што ће помагати у одржавању зеленила у парковима, чистити лишће, скидати графите са фасада, додавати алат мајсторима комуналних предузећа или чак само гледати како се раде одређени послови. Засада ће се ова казнена мера спроводити у Младеновцу , али врло брзо заживеће и у преосталих 16 градских општина. Иницијативу за учествовање у овој акцији први су спремно дочекали у Младеновцу, па тако наш Центар за културу, Црвени крст, Комунално предузеће, Спортски центар и Центар за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју већ могу да прихвате прве делинквенте које им суд пошаље.

Заменик градоначелника Милан Кркобабић најавио нам је да ће Градски центар за социјални рад у наредном периоду потписати споразуме са већином јавних предузећа и установа у које ће делинквенти између 14 и 18 година бити послати на рад. Највиша казна коју по закону могу добити је 120 сати рада за шест месеци. Кркобабић сматра да је ово нови начи у преваспитавњу деликвената јер се показало да су се из поправних домова враћали као квалификовани криминалци.

− И за родитеље је боље да деца буду код куће и да не плаћају новчане казне, већ да буду осуђени на друштвено користан рад. Ако је неко писао фашистичке графите, сместиће га у Историјски архив или Меморијални центар у Јајинцима, где ће провести рецимо 15 сати и бити у контакту са историчарима и моћи да спозна тежину свога дела, како то више не би чинио − каже за "Новости", заменик градоначелника Београда.

− Све је замишљено као васпитна мера. Ти млади људи треба да се на тај начин уче добрим вредностима, а казна је последњи сегмент − објашњава Зорица Павловић, директор општинског Центра за социјални рад и додаје

− У спортском центру ће, рецимо, за време тренинга доносити лопте, мрежице, чистити салу и бити у контакту са оном децом која се баве спортом. У Младеновцу је прошле године евидентирано 236 малолетних преступника који су починили кривично дело. Највише је шеснаестогодишњака, чак 60 одсто.

Директорка Јавног комуналног предузећа у Младеновцу Оливера Максимовић каже да у овој фирми малолетници могу распоредити да помажу запосленима у чишћењу улица, одржавању зелених површина, саде цвеће, помажу мајсторима који одржавају водоводну мрежу...

− Број радних сати зависиће им од тога шта су урадили, а у односу на врсту прекршаја бираће се установе у које ће бити послати на рад. Претпостављам да ће имати обавезу да свакодневно долазе сат или два да упознају посао и схвате његову тежину. Битно је и да им то не омета редовно школовање.

Делови текста пренети из листа "Вечерње Новости"

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.