logo

Društvo

(Да ли ?) Десеточлана породица гладује

(Да ли ?) Десеточлана породица гладујеРТВ Б92 у јучерашњем дневнику у 18.30 емитовала је прилог о десеточланој породици Томић из Младеновца. Између осталог у прилогу се истиче тежак социјални положај ове породице, која се по ауторима емисије налази на рубу егзистенције.

Тако се наводи да су родитељи Слађана и Ивица без посла и новца, да живе од позајмице и социјалне помоћи, да са великим закашњењем примају дечији додатака, а да храну из Народне кухиње ретко узимају због велике гужве. Такође, Томићи наводе како им прети избацивање из општинског стана због неплаћене кирије, те да ће им ЕДБ искључити струју због неизмиреног дуга.

Градска општина Младеновац уважава и цени бригу РТВ Б92 за добробит ове породице али званична документација из Центра за социјални рад показује супротно од онога што се овим прилогом, намерно или ненамерно, хтело постићи. За почетак преносимо транскрипт емитованог прилога.

ДЕСЕТОЧЛАНА ПОРОДИЦА ГЛАДУЈЕ

21. јануар 2010. | 19:09 | Извор: Б92 Београд -- Десеточлана породица Томић у Младеновцу, једва крпи крај са крајем, а колико већ сутра, на темпрератури око нуле, остаће без струје.

Број деце у Србији која живе на граници егзистенције поново је у порасту. Подаци из анкете прелиминарног истраживања Републичког завода за статистику показују да је пре свега због економске кризе и пораста цене хране све више гладне деце, а ситуација је тежа што је више чланова у породици.

Највеће и једино благо Слађане Томић су њена деца. Она и њен муж Ивица их имају осморо. Од најстаријег, осамнаестогодишњег Александра до тромесечног Ђорђа. Ови супружници међутим, новца и посла немају. Док су старији у школи, Ивица сваки дан тражи макар послић, а Слађана код куће чува најмлађе и четрнаестогодишњег Ивана који болује од епилепсије.

"Прође дан онако, брзо. Колико пута смо гладовали па легнемо сви у кревет и ћутимо. Сваки дан треба да им даш нешто за школу, ако немаш шта да им обучеш, онда знаш како. У школи их називају слепци, кажу а твоја мајка је сиромашна нема пара да ти да за ужину. Онда се ја узјамим да би имали да једу", каже мајка Слађана Томић.

Њих десеторо живе у две собе, од позајмица и социјалне помоћи. Са великим закашњењем примају и дечији додатак од око 8 хиљада динара и то само за четворо деце, пошто закон тако прописује. Храну из Народне кухиње Слађана успева да узме тек ако, због велике гужве, стигне на ред.

Б92: Да ли Вам замерају зато што имате толико деце?

Слађана Томић : Јесте. Многи су љубоморни. И много ми куну децу. И не смем да тражим од њих. Има неких који ме разумеју и изађу ми у сустрет а има неко ко не разуме па нам се подсмевају. Главна помоћ у кући је Милица, која иде у пети разред и има пуне руке посла. Од велике је помоћи мами, нарочито када мора са најмлађим Ђорђем који од рођења има здравствене проблеме због којих може да се храни само на флашицу, да борави у болници у Београду.

"Прво се одлучим шта ћу све да средим, па на крају учим, па када се беба пробуди чувам је, после спавам и тако. Да ли стижеш да се дружиш са вршњацима, другарима из школе? Не, немам најбољу другарицу у школи”, каже Милица Томић .

Томићи маштају о кући на селу и парчету земље. За сада, кажу, довољно би било да плате дуг за струју коју су најавили да ће им у петак искључити и да плате кирију због које им прети избацивање из општинског стана у Младеновцу.

Пре свега, надају се да ће имати шта да поједу.

ОВАКО НАПРАВЉЕН ПРИЛОГ без очигледне жеље да се контактирају надлежне установе и провере подаци који су изнети свакако изазива сажаљење међутим документација Центра за социјални рад демантује оно што је Слађана Томић изнела у поменутом прилогу.

Наиме, у данашњем извештају који је на захтев председника општине Бранислава Јовановића, поднела руководилац одељења у Младеновцу Центра за социјални рад, Зорица Павловић наводи се следеће :

− Да се породица Томић налази на евиденцији Градског центра за социјални рад од 1991. године као корисник права на материјално обезбеђење, Да су оба супружника радно способна лица, а да је отац Ивица био у радном односу у ТРО "Промет" Београда, око 4 године и 7 месеци након чега је самовољно напустио посао.

− Да је Ивица Томић власник стана на поменутој адреси и непокретне имовине површине 0,08 ха. Такође породица је корисник материјалног обезбеђења у висини нивоа социјалне сигурности за породицу са пет и више чланова.

− Породица користи субвенције цене електричне енергије, комуналних услуга, грејања и бесплатних оброка у Народној кухињи. . Поред редовне помоћи које остварују на основу социјалног статуса, у току прошле године породици је призанто право на више једнократних помоћи и то : 10. августа за плаћање трошкова ел. енергије 79.858,00 динара , а затим и једнократне помоћи од 2000, 5000 и 2000 динара.

Деци школског узраста је признaто право на име набавке школског прибора, а сину Александру ученику средње школе је признато право на стипендију. Такође са породицом је склопљен и Уговор о донаторству од 13.6 до 31.12 2008. године у месечном износу од 25.000 динара.

СУДБИНА МАЛИХ ТОМИЋА је свакако тужна, они сигурно немају детињство какво заслужују, попут својих вршњака, али још је тужније када родитељи манипулишу својом децом да би их искористили као једини извор прихода. Имати породицу подразумева много већу одговорност него што неки родитељи показују јер на крају трпе они који најмање заслужују − деца.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.