logo

Društvo

Расте насиље међу ђацима

Расте насиље међу ђацима Школске управе у Србији пријавиле су од почетка године 140 случајева насиља међу ученицима, изјавио је на јучерашњој конференцији за новинаре министар просвете Жарко Обрадовић. Он је нагласио да насилно понашање има вишеструке корене те да је против њега потребна систематска борба,

Он је најавио почетак кампање "Зауставимо насиље заједно - насиље не престаје само", коју спроводе Министарство просвете и Уницеф, у склопу Оквирног акционог плана за превенцију насиља. Обрадовић је навео да пројекат "Школа без насиља", који се спроводи у 12,5 одсто основних и средњих школа у Србији, "апсолутно даје резултате".

Истраживач агенције "Стратеџик Маркетинг" Снежана Савић рекла је да је истраживање резултата програма "Школа без насиља" показало да је остварен делимичан успех у разредима основних школа, али да међу ученицима седмог и осмог разреда нема ефекта. Она је додала да су родитељи и локалне заједнице слабо укључени у програм, уз податак да мали број наставника сматра да је насиље у школама интензиван проблем.

Директор УНИЦЕФ-а у Београду Јудите Рајхенберг рекла је да пажњу треба ставити на ставове наставника који мисле да ништа нема боље од казни и да је насиље нормалан део школског живота. Смањени су тежи облици насиља, а у млађим разредима има знатно мање свих облика насиља. Рајхенберг је додала да се повећао број ученика који конструктивно реагују када се насиље дешава, као и да је порасло поверење у одрасле у школи, па их ученици чешће зову да прискоче у помоћ.

На конференцији је истакнуто да је програм дао боље резултате у млађим разредима, али да је забележен пораст насилног понашања у старијим разредима основне школе, као и да се није значајније променило насилно понашање одраслих према ученицима. На програм "Школа без насиља" најпозитивније реагују девојчице, ученици млађих разреда и ђаци из школа у руралним срединама, а најлошије дечаци, ђаци осмог разреда и ученици из великих школа у урбаним срединама, као што су београдске.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.