logo

Društvo

Хивом заражено 1.398

Хивом заражено 1.398У Србији је почетком ове године живело 1.398 особа заражених вирусом ХИВ-а, а процењује се да бар још толико људи не зна да је инфицирано, речено је јуче на конференцији за новинаре на којој је најављена двомесечна кампања "Ако рескираш, треба да се тестираш-боље да знаш!" коју спроводе Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије. Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" од 1984. године до краја 2009. године у Србији је регистровано 2.440 особа инфицираних тим вирусом, од којих је 1.489 оболело од сиде, а 1.042 умрло.

Током 2009. године новорегистроване су 122 особе инфициране ХИВ вирусом, међу којима је највише - њих 66, узраста између 30 и 49 година, али и троје младих између 15 и 19 година. Већина новоинфицираних - њих 114, су мушкарци.

Највећи број новодијагностификованих је из Београда - 78 особа, 21 особа је са подручја Војводине и 23 из осталих округа централне Србије. Доминантан начин преноса вируса је сексуалним путем.

Према подацима Института за јавно здравље Србије у 2009. години тестирало се 47.734 људи на ХИВ и то је највиша стопа тестираних у односу на предходних пет година. 2005. године тестирало се 35.083 особе.

Дирекорка тог института Тања Кнежевић је казала да се тестирање на ХИВ може обавити у 24 института и завода за јавно здравље Србије, као и да су кампању подржале многе јавне личности. Иначе, како је јуче речено терапија за заражене ХИВ вирусом у Србији је доступна и бесплатна.

ХИВ се преноси сексуалним односом без заштите, затим са заражене мајке на дете и разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика. Ретко се може пренети пољупцем у уста, у случају да обе особе имају ране у устима, например од извађеног зуба, при тетовирању или пирсовању, као и разменом прибора за личну хигијену са зараженом особом. ХИВ се никако не може пренети боравком са зараженом особом у истој просторији, руковањем, загрљајем, кашљањем, пољупцем у образ, преко зноја или суза, коришћењем истог базена или сауне, постељине или пешкира, убодом инсекта и слично.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.