logo

Društvo

Аца путује на Хаити

Аца путује на ХаитиУз дужно поштовање према свим радницима Полицијске станице Младеновац, али сигурно један од најбољим младих полицајаца који раде у станици, Александар Павловић, командир ПС Младеновац, ове недеље путује на Хаити. Аца Павловић ће у наредних годину дана предводити петочлани тим српских полицајаца у мировној мисији Уједињених нација на овој острвској земљи удаљеној преко 9.000 км, разореној недавним земљотресом на којој владају уличне банде.

Разговрајући недавно са Ацом у једној младновачкој посластичарници питао сам га шта мотивише да се уопште пријави за одлазак на једно место где "свако пуца на свакога". Рекао ми је да се после интервјуа који је обављен са доста припадника МУП − а, дошло и до његовог имена као учесника мисије. Павловић каже да је "у понуди" била и Либерија, али да се он лично определио за Хаити, јер је изазов много већи. Познавајући Ацу, верујемо да су адреналин, изазов и непроцењиво искуство које ће донети са мисије, разлози који су га определили да крене на ово путовање.

Све што можемо је да још једном нашем суграђанину пожелимо срећу на предстојећем путовању − Ацо, буразеру срећно и чувај се ! , а овде преносимо делове текста из данашњег издања дневног листа "Блиц".


НОВИ ПОЛИЦИЈСКИ ТИМ ПУТУЈЕ НА ХАИТИ

Београд - Петорица српских полицајаца ове недеље отпутоваће на Хаити и заменити контигент нашег МУП-а који је у тој острвској земљи у протеклих годину дана био у мировној мисији Уједињених нација.

− Припремили смо се за најгоре варијанте и најтеже ситуације. Све што буде боље од тога бићемо срећни. А у припремама за учешће у мировној мисији УН много су нам помогли савети наших колега који су протеклих дана провели тамо - каже у разговору за "Блиц" Александар Павловић, шеф новог контигента МУП-а, иначе командир у Полицијској испостави Младеновац.

С њим на Хаити, острвску земљу удаљену 9.000 километара, путују и Мирко Арбутина из Противтерористичке јединице, Иван Симоновић припадник Специјалне антитерористичке јединице, Ђорђе Добрашиновић из Управе за обезбеђење, и Војкан Ивановић припадник нишког одреда Жандармерије.

− Сви ми идемо добровољно у Мировну мисију. Прошли смо обуку за мировне мисије у Вићенци у трајању од 45 дана и тромесечне припреме у Србији. Од лекарског прегледа, вакцинације, пружања прве помоћи, припрема за боравак у тропским условима, упознавање свих прилика на Хаитију, енглески језик, гађање, вожњу теренског возила, правила и прописе у Мировној мисији - објашњава Павловић. У припрема за боравак у Мировној мисији, наглашава Павловић, много су им помогла искуства колега који су тамо од прошлог јула и требало би да с ове седмице врате у Београд.

− Наш задатак је да помогнемо у развоју локалне полиције. Лакше нам је него првом контигенту, јер су нам предочили своја искуства и нагласили нам на шта треба да обратимо пажњу − каже Павловић.

Поред свих информација о раду са локалном полицијом и тамошњим становништвом, чланови првог контигента су колеге упознали и са условима живота.

− После разорног земљотреса поскупели су трошкови живота. Смештај у делу Порт-о-Пренса у коме има струје и воде, и у коме су да кажемо испуњени неки основни услови за нормалан живот сада је и хиљаду долара. Ми још не знамо ни да ли ћемо сви бити у престоници Хаитија или ће неко од нас бити размештен и у друге градове − наводи шеф новог контигента српске полиције у Мировној мисији на Хаитију.

Павловић каже да их подржавају породице, колеге, пријатељи што им је веома важно и што је услов да њихово учешће у Мировној мисији протекне без проблема.

− На Хаитију ћемо сарађивати са полицајцима из још 42 земље. Разменићемо искуства и надам се научити доста, и тим новим знањем допринети напретку наше полиције − каже на крају разговора Павловић.

Делови текста пренети из дневног листа "Блиц" (аутор : А. Ж. Аџић, 05. 07. 2010.)

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.