logo

Društvo

Трибина о наркоманији : Само пробај брате !

Трибина о наркоманији : Само пробај брате !Координациони одбор за борбу против болести зависности општине Младеновац организовао је јуче трибину - Наркоманија као болест. Серију предавања која ће се одржавати у наредних седам месеци, једном месечно, отворили су неуропсихијатар др Јасна Дараган Савељић, директор Специјалне болнице за болести зависности у Београду, др Стојана Р. Раичевић, лекар у овој болници и Евица Јовановић, главна сестра.

Као увод приказан је професионално снимљен получсовни играни филм који се испоставио као успешно средство у приближавњу овог проблема младима. Приказани филм ефектно је дочарао све мучне последице наркоманске зависности, од губитка имовине до губитка живота.

Одговарајући на питања посетиоца трибине, др Савељић је рекла да је лечење од зависности комплексан проблем који садржи више фаза, од детоксикације до промене начина живота.

– Уколико особа која је излечене од физичке зависности не прекине са "наркоманским" начином живота она ће се врло брзо вратити у зависност. Лечење најмање мора да траје две године и подразумева промену начина живота. Тек када то постигнемо можемо рачунати на успех. Преко 70 одсто пацијената ми успемо да детоскикујемо, односно скинемо са физичке зависности – напоменула је Савељићева и додала да је најпоразније када породица окреће главу од проблема или покушава сама да дође до решења.

Родитеље је занимало који су то знаци и први симптоми који им могу указати да њихово дете користи опијате. Одговор је био да први знаци могу настати како последица коришћења опијата али и уобичајног понашња адолесцента који у том добу доживљавају нормалне промене у понашању. Као неке од сиптома за "црвено светло" доктори су навели промену друштва, где почињу да се јављају неки нови млади људи непознати родитељима, брзи и чести изласци из куће, чести телефонски позиви особа које неће да се представе, занемаривање школе, нагло попуштање у оценама. Од физичких симптома, у зависности од коришћеног опијата, то су изузетно уске зенице, црвене беоњаче, халуцинације, ознојеност, губљење течности, убрзан пулс и дисање.

Сведоци смо многобројних огласа приватних клиника и оних који организују чувене туре у иностранство где је излечење "загарантовано". Зато нас је интересовало које све установе у нашој земљи раде програме лечења зависности и да ли је скупљи програм гарантовано и ефикаснији.

– Поред наше Специјалне болнице за болести зависности у Београду, постоје неки делови психијатријских болница у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду. Приватних болница има доста у Београду и раде по врло сличним методама као што су наше. Мислим да су у предности они пацијенти и њихове породице који су сиромашнији јер ће они доћи код нас баш због недостатка новца. Сматрам да имамо далеко најбоље услове и кадрове. Наше искуство говори да поједини пацијенти који одлазе у приватне клинике на крају ипак дођу код нас. Многи покушавају да зараде новац на лечењу наркоманије, па је и то нажалост постало врста посла јер су програми изузетно скупи. Лечење у Русији је тако скупо, око 10.000 евра, да су родитељи продавали чак и станове и задужвали се, а пацијенти који су били тамо вратили су се наркоманији. Сама метода која се тамо обавља није нигде објављена, и ми само можемо нагађати шта се тамо ради. Прогаме одвикавања које спроводи црква, имају сврху али не у класичном смислу лечења. Њихова улога може бити велика у организовању одређених комуна, заштићених средина. Уколико пацијент може да прихвати ту комуну онда има сврхе. По мени, комуна у Ковиљу у организацији Српске Православне Цркве је врло пристојна. Међутим, не могу сви пацијенти да прихвате тај програм. Они могу да помогну на разне начине али лекар лечи – каже др Савељић.

Стручњаци болнице у Београду су истакли да је велика заблуда око марихуане као лаке дроге јер се већ после првог узимања може десити улетање у психотично стање. Они су навели пример из Земуна где је дете после првог попушеног џоинта прешло преко прозора и погинуло, те да је 99 одсто њихових пацијената почело са марихуаном као улазном дрогом.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.