logo

Враћање старог сјаја Музеју

Постављањем новог крова на згради Музеја Младеновца започело се на враћању старог сјаја и улоге коју је имала ова установа за културни живот нашег града. Уколико се настави успешна сарадња Градске општине Младеновац и Музеја Београда, ове године би наш музеј коначно могао да отвори врата посетиоцима.

Међутим, постављањем новог крова који је финасирала Градска општина Младеновац, решен само један од ургентих проблема Музеја Младеновац. Спречено је прокишњавање које је годинама угрожавало многе експонате, али и конструкцију саме зграде.

Иако постоји договор да се настави сарадња општине Младеновац и Музеја Београда на реконструкцији зграде музеја, до његове потпуне функционалности остаје нам да видимо колико ће у овој економски тешкој години бити урађено.

Како сазнајемо, ове године је у плану изградња декоративне ограде, по узору на некадашњу ограду музеја, као и нове фасаде која би требало да додатно улепша ово младеновачко здање које је годинама изложено пропададњу, а у којем се чувају експонати који вековима уназад сведоче о култури и животу људи на територији наше општине.

Искористили смо недавно присуство директорке Музеја града Београда, Данице Јововић Продановић, да је питамо о наредним корацима у уређењу младеновачког музеја који се налази у саставу Музеја града Београда.

– О сарадњи општине и музеја могу да се изразим само најпохвалније и са великом захвалношћу. Ове године се заиста ствар померила са мртве тачке, после ко зна колико година. Нажалост, ситуација у којој се музеј у Младеновцу налази није светла и он и даље не функционише. Ипак, успели смо да се померимо један корак унапред и очекујем да ћемо током ове године успети да затворимо причу и отворимо га за публику. По мом мишљењу ово би могла да буде једна од најлепших и најактивнијих установа у Младеновцу. Данас музеји нису институције какве су некада биле, нити имају функцију какву су раније имали већ, нарочито у мањим градовима, треба да буду центар друштвеног живота и културе. То је наш циљ и дужност свих нас – рекла је Продановићева.

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2022.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.