logo

Победник фестивала "Хенри VI"

Једногласном одлуком жирија најбоља представа на седмом позоришном фестивалу Театар у једном дејству - Екстреми је "Хенри VI", Вилијама Шекспира, у адаптацији и режији Никите Миливојевића и извођењу Народног позоришта из Београда.

Одлуку о јединој фестивалској награди једногласно је донео жири у саставу: Владимир Стаменковић, Ана Софреновић и Владимир Арсић. У саопштењу жирија се наводи да су упркос свим ограничењима, глумци Народног позоришта из Београда и Никита Миливојевић, у улози адаптатора и редитеља, изградили су прикладну позоришну причу о вечној, бескрупулозној борби за власт, местимично поткрепљену и суморним хумором.

" ... У таквом виђењу овог Шекспировог комада, ‘храбром и једноставном’, како је истакнуто у Лондону, више није било места за романтичне пасаже који су аутору вероватно служили као мало олакшање пред сликама тих туробних догађаја. Но, и тако сведена ова представа, показујући намеру отвореног, директног деловања на гледаоце, управо тиме успела је да демонстрира и свој највиши квалитет“, каже се у образложењу жирија.

Публика је од 5. до 10. октобра на сцени Центра за културу Младеновац видела још четири представе које су, у селекцији Жељка Хубача, биле кандидати за награду: "Пошто паштета" Атеља 212, "Плодни дани" Атељеа 212 и Културног центра Панчево, "Пресрећни људи" Српског народног позоришта из Новог Сада и "Кумови" Звездара театра. Овогодишња селекција фестивала Театар у једном дејству насловом Еxтреми донела је продукције до сада неизвођених комада. Тако је свих шест представа из годишњег репертоара домаћих позоришта настало по премијерним текстовима и драмама и свака је у Младеновцу одиграна на карту више.

Овогодишњим фестивалом задовољан је и Ненад Љубеновић, директор Центра за културу Младеновац, који каже да су испуњена очекивања и публике и организатора.

– Заиста сам презадовољан да је публика у оволиком броју посетила предстве, округле столове и остале пратеће програме које смо организовали. Најјачи утисак са фестивала је свакако публика која је све млађа и то даје једну перспективу јер Младеновац сигурно има публику будућности. За мене је победник фестивала публика.

Овогодишњи фестивал је оборио све рекорде што се тиче посете, а најпосећенија предства је била "Кумови" где су распродате апсолутно све карте. Технички је све одрађено како треба и наш фестивал је још једном оправдао углед доброг домаћина – рекао је Љубеновић.

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.