logo

"Циглине" скулптуре у "Фоајеу"

"Циглине" скулптуре у "Фоајеу"Центар за културу Младеновац организује изложбу скулптура Живорада Циглића – Цигле, од 25. марта до 9. априла у галерији "Фоаје". Посетиоци ће имати прилику да погледају деветнаест радова израђених од и у комбинацији различитих материјала, бронзе, бакра, мермера, дрвета, кованог гвожђа.

Српски вајар Живорад Циглић - Цигла , рођен je 4. маја 1931. у Скобаљу (Колубара). Вајарство је прво учио у Сплиту, а затим на Академији примењених уметности у Београду. Излагао је на више од 60 самосталних изложби скулптура у земљи и иностранству. До сада је направио преко 1500 скулптура у разним материјалима. Аутор је преко 40 јавних скулптура и споменика у земљи и иностранству. Радови му се налазе у многим местима бивше Југославије, као и галеријама и у приватним збиркама у Мађарској, Пољској, Немачкој, Чешкој, Холандији, Великој Британији, Белгији, Француској, Италији, САД, Канади, Грчкој итд. Ради у свим вајарским техникама. Током 2007. године припремао је скулптуру Тарзана за село Међа.

"... Орах, дуд, багрем, гранит, мермер, бојени и ливени камен, бронза, бакар, месинг, ковано гвожђе, бетон, предмети из околине, жица, клинови, дугмад, пластика, глина, гипс, све је употребљиво. А како, када и који ће материјал бити коришћен, о томе одлучују идеје и заноси Циглића. Циглић је редак међју српским вајарима који хоће и да нас забави изгледом својих "модела". Он спаја нашу представу о птици или животињи са митском фигуром, и онда се поиграва на начин великих наиваца, великих мајстора, потсећајући нас на доба примитивног, паганског, првог човека, деформише стварни изглед, чува суштину, враћа нам искошен поглед на природу. Живорад Циглић - Цигла је пустињак. Између два трептаја ока, са дамаром у срцу, под руком мајстора Цигле, дрво, камен или метал претварају се у уметничко дело ..."

Мирослав Јосић Вишњић , 2008. год.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.