logo

У чељустима медија

У чељустима медија
Синоћња изведба представе "Херој Нације" Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина насмејала је младеновачку публику трећег дана позоришног фестивала "Театар у једном дејству" али горки смех који је остао после ове иронијске драме сведочанство је о злоупотреби медија и стварању вештачке стварности, режиране од стране медија и продуцентских кућа.
"Херој Нације" говори о губљењу идентитета и поништавању малих људи који постају ликови "ријалити шоуа", телевизијске форме која је ушла у наше животе и како видимо добро се примио. По тексту Ивана М. Лалића комад је режирао Егон Савин. У представи носеће улоге играју Јован Торачки, Сања Микитишин, Иван Ђорђевић и Наташа Луковић.
Комедија "Херој нације" духовито сценски проблематизује савремени феномен губљења граница између реалног и виртуелног, као и позицију појединца који постаје жртва игре релативности умножених стварности. Ова прича позоришним језиком анализира проблем растакања идентитета и усамљену позицију личног доживљаја у времену "Великог" и "Малог брата" и новокомпонованих хероја.
На синоћњем дружењу са публиком били су Богдан Ибрајтер, директор зрењанинског позоришта, писац и филозоф и глумци Јован Торачки, Наташа Луковић, награђена на фестивалу у Јагодини за најбољу младу глумицу, Иван Ђорђевић и Сања Микитишин, награђена на крагујевачком "Јоаким Фесту".
Богдан Ибрајтер је упознао присутне са зрењаниснким позориштем и сарадњом са редитељем Егоном Савином.

– Најпре, драго ми је да смо у Младеновцу нарочито јер се не сећам када смо последњи пут гостовали у вашем граду. Наше позориште је помало специфично јер у њему делују две сцене, драмска и луктарска. Представа коју сте видели плод је сарадње са редитељем Егоном Савиним, а истакао бих да је Егон док је био у Зрењанину стално причао " Хоћу да направим представу коју ће публика волети да гледа " – што је мени било изузетно драго. Наиме, у нашем позоришном животу када кажете да правите представу за публику то је увек сумњива прича, јер је по некима публика чак вишак у представи. Сматрам да је публика неизоставан сегмент позоришног збивања, а по вашим вечерашњим реакцијама види се да смо успели да направимо представу која дотиче публику. Ми у позоришту се пре свега бавимо временом у којем живимо. Карактеристика овог времена је потрага за новим вредностима. Један систем вредности је урушен, а други није изграђен и просто ми живимо у том времену, и међупростору подложном разним манипулацијама, конкретно медијским. Свако од нас се у том простору сналази како зна и како уме, па тако и породица Животић из представе – рекао је Ибрајтер.


Главни глумац Јован Торачки објаснио је своје виђење лика и представе.

– Овде се ишло на суштину ствари, и комедија је ту неизоставни део и реакцијца на медијску манипулацију. Рад са Егоном је драгоцен и његом начин рада је другачији од друигих редитеља јер тражи апслутну, физичку и менталну присутност на сцени – рекао је главни глумац који је био својом глумом на иронисјској оштрици две стварности тако да се гледалац пита шта је заправо стварно.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.