logo

Poljoprivreda

Пут до европских фондова за пољопривреду

 

Представници италијанске фирме "Асоћато Европео" одржали су презентацију о европским ИПА фондовима (Instrument for Pre-Accession  Assistance) за пољопривреду и сродне делатности, као и могућностима за добијање тих средстава.

Предавање намењено свим физичким и правним лицима која се баве пољопривредом и сродним делатностима, одржано је 7. новембра у Великој сали градске општине Младеновац. Посетиоцима трибине предочене су све специфичности предприступних фондова намењених искључиво пољопривредним активностима, начинима како се може доћи до средстава као и поступцима подношења и обраде захтева. У име градске општине Младеновац, организатора овог предавања, учеснике је поздравила Данијела Милојкић, рукодилац Групе за локални економски развој у Управи градске општине Младеновац.

Александар Авакумовић, представник фирме "Асоћато Европео", рекао је да се ради о правом тренутку за аплицирање јер у Европској унији почиње нови, седмогодишњи буџетски период. Он је представио фирму "Асоћато Европео". 

– Ради се приватној фирми која врши посредничку услугу у приступању и заступању свих фирми и појединаца које желе да покушају да дођу до било којих од европских фондова. Дакле, од саме информације о постојању неког фонда, природи фонда, роковима за пријављивање и могућностима да се за ту вашу пријаву ова фирма бори да буде одобрена. 

Мислим да је ово јако добар тренутак јер почиње нов буџетски период, од седам година, од 2014. до 2020. године. Први период је прошао и та средства су углавном расподељена, а Србија није била у том програму предприступних фондова. Међутим, већ од половине следеће године Србија ће имати све предуслове да се та средства повлаче.

Ми смо имали врло успешне презентације у Сремским Карловцима и Београду, а већ по вашим физиономијама и броју видим да интересовање постоји, али постоје и кочнице код људи који су према овој причи неповерљиви. 

Антонио Рода, власник фирме "Асоћато Европео", истако је да је развојни пут његове професије почео тако штосе врло рано определио за пољопривреду. 

– Радио сам преко двадесет година у једној организацији у Италији која се бавила искључиво пољопривредом. После мог рада у Италији радио сам шест година у Бриселу, у Европском Парламенту и Комисији. Посебно сам се интересовао за пољопривреду, нарочито у периоду када је политика Европске уније била таква да се читавих 80% свих средстава усмеравало на пољопривреду. Тај процента се у последњем циклусу смањио на 48 процената. Сада Европа усмерава пола свог буџета на пољопривреду, значи да су и даље то огромна средства али не толика као пре – рекао је Рода.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2022.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.