logo

Poljoprivreda

Зaштита воћа

Зaштита воћа       Заштита шљиве,вишње и трешње − У ово периоду у фази бубрења пупољака ко није урадио неопходно је обавити "плаво прскање" неким од препарата на бази бакра (Blauvit 0.07 % ; Bakrocid 0,07 % ; Bakarni kreč 0,5 % ). После овог третирања, врло брзо улазимо у фенофазу "белих кокица" код коштичавог воћа,а у тој фази најзначајнија је заштита од Monillie spp. ,болести сушења гранчица и трулежи плодова. Зато је неопходно припремити неки од препарата који се користе против инфекције од ове болести: Chorus 75-WG 200gr/ha; Ronilan –DF 1,5 kg/ha; Signum 0,750 kg /ha ; Benlate; Benfugin; Galovit; Sumilex; Ronilan; Folikur; Octave; Acord, i dr.

Заштита брескве и кајсије − У зависности од сорте, ове воћне врсте се налазе у различитим фазама развоја и то од розе пупољака до фазе цветања, и у зависности од тога треба применити заштиту од трулежи плодова и коврџавости листа у неким случејевима и против биљних ваши, избор препарата се ограничава на : Chorus75-WG 0,2kg/ha; Ciram 0,25 %; Delan 0,05%/ha ; Clarinet; Signum; Calypso 480- SC 0,2 l/ha) – против биљних ваши. Најбоље се определити за комбинацију препарата нпр.:Delan + Clarinet или Ciram+ Chorus или Delan+ Signum идр.

Заштита јабуке,крушке − У повољним климатским условима чађава краставост плода (Venturia inaequalis) је најопасније обољење јабуке, јер утиче на принос и тржишну вредност плодова. Гљива презимљава на опалом лишћу у воћњаку. Влажењем опалог лишћа у пролеће долази до ослобађања презимелих спора које ношене ветром доспевају на лист и цвет. У капи воде клијају и остварују инфекцију. После периода инкубације појављују се симптоми на деловима цвета и младом лишћу у виду тамнозелених пега. На плодовима се формирају мркозелене или сиве пеге у виду красте. Испод њих ткиво престаје да расте, па долази до неправилног плода и појаве пукотина.

Најуспешнија заштита је превентивна, па је потребно фунгициде применити већ од фазе "мишје уши" па до краја опасности од примарних инфекција. На почетку вегетације препоручује се примена фунгицида који имају добро деловање при нижим температурама. У циљу смањења опасности од развоја резистенције патогена користити фузнгициде различитог механизма деловања, често у комбинацији са контактним препаратима. Навешћемо само део могућих комбинација за успешну заштиту у овом периоду.

Новија група − Anilinopirimidini (Chorus,Clarinet) − показали су бољу ефикасност од осталих на ниским температурама (од 8 целз.) и добру заштиту лисне масе, али кратак период заштите (4-7 дана) и лошу заштиту плодова јабучастог воћа.

− Без обзира на куративно деловање Stroby DF препоручује се његова превентивна примена и то у почетку вегетације (око цветања).

−За потпуну заштиту јабуке препоручујемо комбинацију Stroby DF + Delan 700 WG, која се показала као веома успешна и у најтежим годинама.

− Комбинација Delan + Stroby + Score је једна од врло ретких која је кишним годинама давала добар резултат.

Пепелница (Podosphaera leucotricha) − оштећује лист и леторасте и доводи до дирекних штета у приносу. Гљива презимљава у пупољцима који су заражени од претходне вегетације. Када се ови пупољци отворе на њима се развије гљива и формира споре. Ношене ветром оне доспевају на већ младо лишће, јер се здрави лисни пупољци пре отварају од заражених. На зараженим листовима формира се бела или пепељаста превлака.Листови су врло осетљиви неколико дана након појаве из пупољка.

Ако се заразе цветови они се даље не могу развити у плод. Пепелница се развија у условима сувог и топлог времена. За остваривање заразе није необходна кап воде као код чађаве краставости. Ако је лишће у условима кише веома влажно неће доћи до инфекције. Резидбом уклонити заражене "беле гранчице", а у току вегетације уклонити заражене младаре. Ове мере помажу, али је неопходна примена фунгицида.

Љиљана Крсмановић дипл.инг.
ПСС Младеновац

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.