logo

Sport

Будућност младеновачког фудбала

У медијској сенци фудбалских утакмица такозваних великих општинских тимова, око 300 малишана, прави прве фудбалске кораке у оквиру дечије "Бубамара Лиге".

Плакате и најаве за утакмице ових малишана нећете видети нигде у граду, можете само чути од неког или као аутор овог текста, сасвим случајно у недељно пре подне свратити у Спортски центар. Малишани који дају све од себе, који играју лепши фудбал него много старији играчи, као и ватрено навијање њихових родитеља и другара представља изузетан призор и понос за нашу општину.

Како је све почело ? Главни кривац за успех целе приче, човек који 2009. године долази на идеју да окупи све спортске клубове из региона и оснује "Дечију Бубамару лигу" је Александар Цветковић, овдашњи професор физичке културе. Упркос свим проблемима, отпорима, хроничном недостатку средстава, Цветковић, успева да у кратком периоду направи једину Лигу у држави без котизације.

Око 300 малишана у узрасту од осам до десет година такмичи се у два годишта. То су клинци из Младеновца, Тополе, Аранђеловца, Раље и Сопота. Малишани из ФК Космај Раља, Карађорђе Топола, ФК Шумадија Јагњило, АФ Дуљај Топола, ОФК Младеновац, ФК Влашка, ФК Шамот Аранђеловац, ФК Сопот, Бубамара и ФКСтудент постају школовани фудбалери и још важније, добри момци.   

– Пре две године се почело на омасовљењу лиге, јер се до тада играло по турнирском систему. Коначно, од ове године је кренула Лига са две полусезоне, пролеће и јесен. Овде су све екипе које сам годинама сакупљао и анимирао око ове идеје. Лига нема котизацију, а цела прича успева захваљујућу Спортском клубу "Бубамара", Спортском савезу Младеновца и Градској општини Младеновац – каже Цветковић и додаје да је овај пројекат добио средства од општине, не много али довољно за почетак.

Конкуренција ствара квалитет, а захваљујући овом здравом пројекту Младеновац је постао фудбалски центар за најмлађе фудбалере Шумадије. Најбољи је доказ да је посета која је из кола у коло све већа.

Цветковић каже да је лигашки систем много практичнији за децу. Пре свега, није стресан као турнирски начин такмичења јер се не прави код деце тензија да се мора победити по сваку цену.

Свако ко прати фудбал, зна да "ислужени" тренери, или по некој клупској казни, као утешну награду добијају на старање млађе селекције. Ово је једна од највећих грешки српског фудбала и један од разлога шту у Европи пролазимо како пролазимо.

– Суштина целе приче је да је ово будућност фудбала. Ово је базични фудбал. Ако немаш добру базу, немаш ни квалитетне старије селекције. Базичним фудбалом морају да се баве најстручнији и најшколованији људи. Не као у великим клубовима, где млађе селекције тренирају људи по казни. То су људи који упропашћавају фудбал. Овај период у животима малишана је истовремено и најосетљивији период у стварању једног фудбалера. За тих шест године ти га научиш фудбалу, али и понашању и односу према обавезама и саиграчима – наглашава Цветковић

Термине и више информација о овом такмичењу можете погледати на интернет претентацији

ШКОЛЕ ФУДБАЛА "БУБАМАРА"

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.