logo

Sport

Бадминтон у Младеновцу

Бадминтон у МладеновцуДевети турнир "Трофеј Београда" у бадминтону одржаће се сутра и у недељу у сали Спортског центра "Љубомир Ивановић Геџа". Турнир је А категорије. Такмичари на овом турниру А категорије ће се надметати у свих пет сениорских и три јуниорске конкуренције. Финални мечеви у сениорским конкуренцијама мушких, женских и мешовитих парова и јуниорској конкуренцији женских парова ће се одржати у суботу 12. децембра са почетком у 15:00 часова, док ће се финални мечеви за сениоре и јуниоре у конкуренцијама мушкарци и жене појединачно одржати у недељу 13. децембра са почетком у 15:00 часова.

Организатори турнира су Бадминтон савез Београда, Бадминтон клуб "Београд" и Бадминтон клуб "Clear", у сарадњи са Бадминтон савезом Србије, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину Скупштине Града Београда, Министарства омладине и спорта Републике Србије и Туристичке организације Београда.


Бадминтон занимљивости

Историјат бадминтона почиње пре 3000 година у Античкој Грчкој и Кини, одакле датирају цртежи са мотивима игара са рекетима и сличним лоптицама. Прво првенство у САД је одржано у Чикагу 1937. године и играло се на 21-ом терену. Бадминтон је постао олимпијски спорт од Олимпијаде у Барселони 1992. године, а финалне мечеве на Олимпијади у Барселони, посматрало је више од 1,1 милијарде гледалаца путем ТВ пријемника.

Бадминтон је најбржи спорт са рекетом: лоптица се приликом смеча креће брзином од око 300 Km/h. Играч у току једног меча претрчи просечно 1,5-2 Км и често се дешава да изведе 4-5 удараца за 20с. Лоптица је тешка између 4.74 и 5,50 грама. Иначе, најквалитетније лоптице су направљене од перја са левог гушчијег крила. Лоптице се праве од белих гушчијих или пачијих пера. За једну лоптицу се морају користити пера само са левих или само са десних крила (по 6-7 специфичних пера), тако да се на тај начин перје и сортира. Пошто лоптица има 16 пера, за производњу 2 лоптице је потребно перје од 3 гуске. У Малезији и Индонезији, најзанимљивије бадминтон мечеве уживо прати и по 15000 гледалаца. Наградни фондови на највећим турнирима су од 300.000-400.000 U$. Око 8% становништва Велике Британије (4 милиона људи) се бави бадминтоном. Познате личности које се баве бадминтоном: Пол Њумен, Дијего Марадона, Султан од Брунеја …

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.