logo

Епидемија тренутно под контролом

Епидемија тренутно под контроломИако су се на данашњој седници локалног Центра за пандемију свињског - мексичког грипа А (H1N1) чланови овог тела сложили да је епидемиолошка слика у нашој општини за сада повољна, ипак је указано на опрез обзиром на најаве да нас јак епидемиолошки талас тек очекује. Данас су директорима и представницима образовних установа у Младеновцу представљени актуелни подаци о епидемиолошкој слици на територији наше општини о чему су говорили др Зоран Милетић, члан Општинског већа за здравство, др Драгана Стевовић - Тијанић, директорка Дома здравља и др Миливоје Радосављевић епидемиолог у овој установи.

Директорка младеновачког Дома здравља, др Драгана Стевовић - Тијанић , рекла је је од 31. октобра са територије наше општине регистровано је 165 оболелих са клиничком сликом грипа, а да је од тог броја за четири случаја са Института "Торлак" потврђено да се ради о вирусу типа А (H1N1).

− Прва два случаја, са клиничком сликом грипа који нису потврђени вирусолошком анализом, регистрована су 30. октобра, а од 31. октобра редовно се прати стање дневним ажурирањем података. До сада са територије наше општине регистровано је 165 оболелих са клиничком сликом грипа. Од тог броја четири случаја су потврђена на Институту "Торлак" да се ради о вирусу типа А (H1N1), тако да се сматра да је тај вирус тренутно циркулишући у популацији и да је за очекивано да су сва ова обољења изазвана управо тим вирусом.

Највећи број оболелих је код деце узраста од 10 - 16 година (67 случајева) и код популације од 25 - 59 година (64 случаја). Код суграђана старијих од шездесет година до сада није регистрован ни један случај обољевања, а код деце до годину дана само два случаја. Имамо добру сарадњу са школама и обдаништима и добру размену података. Школе нам достављају податке о одсуству деце јер би се у случају одсуства већег од 15% стекли услови за проглашење локалне епидемије у тој школи. До сада се нису стекли ти услови јер се одсуство деце креће негде око 10 одсто.

Дом здравља је отворио амбуланту за фебрилна стања која рад 24 часа дневно у просторијама Превентивног центра где сви пацијенти који сумњају да су оболели од грипа долазе на преглед без обзира да ли имају здравствену књижицу. Школски диспанзер претворен је у амбуланту за децу која ради прегледе од 20.00 - 07.00. Такође, имамо организоване мобилне екипе које по позиву и процени лекара одлазе у дом пацијента, обављају преглед и одлучује о даљем лечењу. Од Градско завода за заштиту здравља добили смо упуство где се упућују пацијенти којима је потребно болничко лечење. За пацијенте из нашег Дома здравља то је КБЦ "Звездара" где вршимо упућивање деце и трудница, док се одрасли упућују у нашу Специјалну болницу за интерне болести. Уколико се ради о тежем облику директно их санитетским колима уз пратњу превозимо на терцијални ниво заштите, односно децу на Институт за мајку и дете или Дечју клинику у "Тиршовој", одрасле на Инфективну клинику или Институт за плућне болести, а труднице у "Народни фронт" или ГАК у "Вишеградској". До сада је пет наших пацијената било збринуто на Инфективној клиници, четворо је изашло, а један је још увек на лечењу − рекла је Тијанићева.

Епидемиолог др Миливоје Радосављевић , говорио је о одсуству из школе као једном од показатеља епидемиолошког стања у општини. Он је поздравио труд представника школа који су ревносно слали податке о одсуству.

− У Техничкој школи одсуство ђака 16. новембра било је 23,4% да би за јучерашњи дан било 12,37% што је мирна ситуација јер је толико одсуство и када нема грипа. Гимназија је 16. новембра имала 12,6% , а јуче 10,85%. ОШ "Свети Сава" је 16. новембра имала 19,52%, да би јуче то било 11,07. ОШ "Момчило Живојиновић" имала је 16. новембра одсуство 18,22% , а јуче 11,95. У школи "Биса Симић" 16. новембра било је одсутно 20,18% ђака док је јуче то било 4,58. Остале школе имале су мањи број одустних. Из свега се види да се епидемије смирује чему је допринело лепо време али и распуст од десетак дана чиме је прекинут ланац преношења обољења. Није тако страшно како је изгледало, добро смо се организовали, али не можемо да кажемо да је све готово.

Добро је што смо ми сву вакцину од сезонског грипа опредељену Младеновцу употребили. У тој вакцини био је и један сој антигена за (H1N1) тако да мислим да сви они који су примили ову вакцину могу да буду донекле мирни и да ће их она можда заштити и од новог грипа. Такође, мислим да имамо бар за трећину више оболелих од грипа који се нису пријавили и који имају лакши облик и лече се сами код куће чајевима и витаминима. Надамо се да ћемо имати времена да сачекамо ову нову вакцину и онда да се сви заштитимо до новог грипа − каже Радосављевић.

Др Марина Стојановић - Станојевић , директорка Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу, рекла је да су у "Диспанзеру" издвојене две собе, за мушке и женске пацијенте и да се тренутно пет случајева пнеумонија лече у собама изолације.

− Из Градског завода су процењивали наше просторне и кадровске услове. Што се тиче респиратора остављено је још мало времена Градском заводу да се процени да ли ће нашој установи бити додељен респиратор али се надам да неће бити потребно, видећемо како ће бити јер ми немамо ни анестезиолога, али мислим да је за сада ситуације под контролом − рекла је др Станојевић.

Члан Општинског већа за здравство, др Зоран Милетић , рекао је да је на састанку у Београду којем је присуствовао и градоначелник, др Пелемиш, директор Инфективне клинике, био изричит у томе да Домови здравља и локалне болнице не буду само скретница према Инфективној клиници.

− Према неким предвиђањима, иако овај талас јењава, тек нас очекује јак талас где Инфективна клиника неће моћи да прими све. Зато морамо да обратимо пажњу и да пацијенте задржавамо овде на лечењу. Мислим да је зато боље да Младеновац има бар један респиратор − сматра Милетић.

Др Добрица Недељковић , помоћник председника општине за здравство и социјалну заштиту, рекао је да се данас углавном причало о бројкама и статистици и поставио конкретна питања када стиже нова вакцина и да ли ће смети да се вакцинишу деца и труднице.

− Никаква званична информација о томе када ће стићи вакцина није стигла у наш Дом здравља. За 27. новембра је заказан први заједнички састанак у Градском заводу за јавно здравље по питању спровођења вакцинације. То ће бити први састанак о вакцинацији, броју вакцина, итд. и тада ћемо знати да ли ћемо достављати податке о хроничним болесницима који први треба да се вакцинишу. Проблем је што и Градски завод за јавно здравље још није завршио комплетан план вакцинације и вероватно ће се на том састанку презентовати. Ми пружамо релевантне податке са свим подацима које имамо тако да чим будемо знали нешто више о вакцинацији ми ћемо их саопштити. Једино што до сада имао као званичну информацију је расподела приоритетних група за вакцинацију − одговорила је др Тијанић.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.